Prerađivači traže pomoć vlade: Zbog preskupog plina prijeti im zaustavljanje proizvodnje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od prvog listopada ove godine, kada počinje plinska nova godina, hrvatske poduzetnike čeka nova, nimalo ugodna realnost. Naime, cijene plina koje im trenutno nude opskrbljivači, u pojedinim slučajevima čak su i sedam puta veće od sadašnjih.

Na ekstremno poskupljenje upozorila je i Dajana Mrčela, direktorica osječke Saponije i predsjednica predsjednica nedavno osnovane Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT) u Poslovnom dnevniku.

“Najave povećanja cijene plina za industriju su dramatične. Naše tri tvornice, Saponia, Kandit i Koestlin, u ovom trenutku prikupljaju ponude za plin za sljedeće ugovorno razdoblje, od jeseni, i cijene koje dobivamo su čak sedam puta veće od cijena po kojima smo kupili plin koji trenutno trošimo.

Prema tim cijenama, za navedene tri tvornice bismo dosadašnjih 10 milijuna kuna plina godišnje morali platiti čak 70 milijuna kuna! Znači, samo za trošak plina bismo morali izdvojiti dodatnih 60 milijuna kuna, a to nije jedina ulazna cijena koja je jako porasla”, ističe Mrčela.

Bez plina ne mogu

“Naše tvornice ne mogu proizvoditi bez plina, i mi nismo jedini. Gotovo cjelokupna prerađivačka industrija, a svakako članice UPIDuT-a s kojima smo razgovarali ovih dana, suočavaju se s istim scenarijem.

„Većina prerađivača, naime, ima plin ugovoren do 1. listopada ove godine i nakon toga se pred nama doslovce otvara ponor”, zvuči obeshrabrena poruka Dajane Mrčela, koja potvrđuje i informacije iz redova poduzetnika kako eksponencijalno rastu i troškovi električne energije. Cijena je, kaže, već sada tri puta veća, a osim toga, gospodarstvo, kao i građani, plaćaju i veći trošak goriva.

Takav skok cijena, upozorava Dajana Mrčela, ugrožava sve proizvođače i prerađivače te trebamo pomoć i intervenciju države, odnosno zaštitu kroz razumnu cijenu energenata i za gospodarstvo, uključujući ovaj put svakako i velike gospodarske subjekte, koji ove poremećaje više ne mogu apsorbirati sami bez ozbiljnih posljedica po stabilnost poslovanja.

Neprenosivo povećanje cijena

U prošlom paketu mjera za ublažavanje rasta cijena energije koji je Vlada donijela u ožujku, naime, jedina mjera koja se odnosila na gospodarstva bili su vaučeri za plin, ali su njima bili obuhvaćeni samo mali i srednji poduzetnici, ne i veliki proizvođači, koji u pravilu ulaze među veće potrošače.

„Ogromno povećanje troška energenata mi nikako ne možemo prenijeti na cijene gotovih proizvoda, jer bi povećanja cijena bila dvoznamenkasta, a to bi i generiralo dodatnu inflaciju i pritisak na sve potrošače naših proizvoda i učinilo nas potpuno nekonkurentnima na domaćem i stranim tržištima, jer naša globalna konkurencija takvih povećanja cijena zasad nema”, ističe Dajana Mrčela, poručujući da su kao predstavnici industrije spremni sjesti s Vladom i resornim tijelima, prikazati projekcije i ponuditi naše iskustvo i ekspertizu kako bismo zajednički našli rješenje o kojem de facto ovisi opstanak hrvatske prerađivačke industrije.

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!