Kovačec: U Ministarstvu kažu da nam Županija može dati školu, to je isključivo stvar političke volje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedini kažu da može, drugi da ne može. Prepucavanja oko toga mogu li se osnivačka prava Osnovne škole Mirka Pereša prebaciti sa Županije na Općinu Kapela nastavljaju se. Nakon što je prije desetak dana na sjednici Županijske skupštine takav zahtjev Općine odbijen, uz obrazloženje da u Ministarstvu obrazovanja tvrde da je takav prijenos nemoguć, iz Općine su ovih dana poručili da je njima Ministarstvo odgovorilo drugačije.

Načelnik Kapele Danijel Kovačec ustupio nam je na uvid dopis iz Ministarstva obrazovanja u kojem stoji kako je prijenos moguć te da ovisi isključivo o dogovoru između jedinica regionalne i lokalne samouprave, odnosno Županije i Općine. Županijska pročelnica za obrazovanje Andree Prugovečki Klepac je pak, podsjetimo, nedavno kazala kako su se o slučaju konzultirali s Ministarstvom te da je konačan zaključak kako Općina nije fiskalno ni kadrovski sposobna preuzeti upravljanje školom.

-Volio bih da pročelnica kaže tko joj je točno u Ministarstvu to rekao. Priznajem samo ono što je na papiru, a u odgovoru koji je Općina dobila stoji kako je prijenos moguć. Istina, ne piše da se on na zahtjev Općine mora provesti, no moguć je. Dakle, ovo je isključivo stvar političke volje – kaže Danijel Kovačec, navodeći i kako je Županija prekršila Zakon jer na zahtjev Općine nije odgovorila u roku od 60 dana.

Kovačec dodaje kako je u kontaktu s Općinom Stubičke Toplice koja ima osnivačka prava nad tamošnjom školom i gdje, kaže, sve funkcionira normalno.

-Ministarstvo ima formulu prema kojoj se izračunava na koliko decentraliziranih sredstava svaka škola ima pravo, dakle, novac nije problem – kaže Kovačec koji podsjeća kako je Općina zahtjev za prijenosom osnivačkih prava podnijela prvenstveno zato jer žele graditi novu školsko-sportsku dvoranu što Županiji do daljnjeg nije u planu.

-Bojim se da je za to kasno jer su natječaji za takve projekte najavljeni za jesen. No, za to će sada biti odgovorna Županija, a ne Općina. Isto kao i ako se, ne daj Bože, nešto dogodi nekome od djece u školi u Donjim Mostima. Naime, tamošnja školska zgrada je u lošem stanju, narušena joj je statika i sanacija tog objekta je također bila jedan od razloga zbog kojeg smo tražiti prijenos osnivačkih prava – kaže Kovačec.

Načelnik Kapele tvrdi da ni njega ni predsjednika Općinskog vijeća, koje je donijelo konačnu odluku o traženju prijenosa osnivačkih prava, nitko iz Županije nije kontaktirao zbog ove teme.

Glavna fotografija: Štefan Brajković

Foto: Općina Kapela

PODIJELI S PRIJATELJIMA!