Profesor bjelovarske glazbene škole okrivljen za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dana 7. srpnja 2022. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 61-godišnjeg okrivljenika, državljana RH, zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo iz članka 166. stavak 2. u vezi članka 158. stavak 5. i 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo opisano u članku 158. stavak 6. u vezi stavka 2. Kaznenog zakona, odgorila nam je danas na upit glasnogovornica ŽDO u Bjelovaru Larisa Kerekeš.

Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke ovo državno odvjetništvo je  predložilo  nad okrivljenikom odrediti istražni zatvor, a koji prijedlog je po obje zakonske osnove, članku 123.stavak 1. točka 2. i 3.  Zakona o kaznenom postupku i prihvaćen po izvanraspravnom  vijeću Županijskog suda u Bjelovaru, stoji u njezinom priopćenju.

A kaznena djela u opisanim člancima su sljedeća: pod egidom Teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta stavak 2. glasi “Ako je kaznenim djelom iz članka 158. stavka 5., članka 162. stavka 3., članka 163. stavka 3. i članka 164. stavka 3. ovoga Zakona djetetu nanesena teška tjelesna ozljeda ili je narušen njegov tjelesni ili emocionalni razvoj ili je dijete ostalo trudno, ako je u djelu sudjelovalo više počinitelja, ili je djelo počinjeno nad posebno ranjivim djetetom ili je počinjeno od bliske osobe ili osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, ili je počinjeno na osobito okrutan ili osobito ponižavajući način, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.”

U u članku 158. stavak 6. Dijela zakona Spolna zlouporaba djeteta mlađeg od petnaest godina pak stoji: Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka počini uz primjenu sile ili prijetnje, obmane, prijevare ili zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti djeteta o njemu, kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Iz svega iznesenog očito se radi o ozbiljnim optužbama na račun profesora Glazbene škole u Bjelovaru (Z. S.) o čemu smo već pisali. Iz odgovora Županijskog državnog odvjetništva razvidno je i da je istraga pokrenuta prije tri tjedna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!