Gradska uprava „iskopala” dodatnih 100-tinjak milijuna, zaduženje će biti niže od najavljenog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dok se Bjelovarčani jedva čekaju bućnuti u toplicama i zaplivati u jedinom natkrivenom olimpijskom bazenu u ovom dijelu Hrvatske, u gradskoj upravi već mjesecima se kroji financijski budžet za do sada najambiciozniji projekt u povijesti grada, izgradnju bjelovarskih toplica.

Prema neslužbenim izvorima, trošak izgradnje toplica trenutno je zaustavljen na 280 milijuna kuna, uključujući PDV. U najoptimalnijem dosadašnjem scenariju toplice su trebale koštati 230 milijuna kuna, no do poskupljenja je došlo zbog inflatornog pritiska, porasta cijena materijala i rada.

Iako je prvotno predviđeno da će Terme Bjelovar, tvrtka u vlasništvu Grada Bjelovara koja će prijaviti projekt jednom kad se natječaj otvori, iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka dobiti 120 milijuna kuna, sada se špekulira s deset milijuna kuna više, dakle sa 130 milijuna kuna, što je ujedno i maksimalni limit koji se može povući.

Manji kredit

Preostalih 150 milijuna, najavljivao je gradonačelnik Dario Hrebak, namaknut će se novim kreditnim zaduženjem, no ako se sve odvije po planu, moguće je da će kreditno zaduženje biti upečatljivo niže.

Jedan od koraka u tom pravcu svakako je „izbijanje” PDV-a. Naime, stopa PDV-a u Hrvatskoj iznosi 25 posto i među najvišima je u Europi, a bjelovarske toplice ustvari bi trebale koštati (zaokruženo) 230 milijuna kuna plus 50 milijuna kuna PDV-a.

S obzirom da je prijavitelj projekta poduzeće u sustavu PDV-a, taj iznos mogao bi se „prebiti”. Upravo je takav prijedlog na javnom savjetovanju uputila konzultantska kuća koja priprema projekt toplica, a prijedlog je prihvaćen, što je svakako znak odlične suradnje državne i lokalne vlasti.

S procijenjenih 280 milijuna kuna, ako se računa 130 milijuna kuna iz NPOO-a i dodatnih 50 milijuna kuna ”izbijenog” PDV-a, trošak pada na stotinu milijuna kuna. Međutim, tu u igru ulazi ITU mehanizam iz kojeg Grad Bjelovar za toplice smatra da može povući dodatnih 40 milijuna kuna.

U konačnici, za projekt „težak” 280 milijuna kuna, Grad Bjelovar trebao bi se kreditno zadužiti za 60-ak milijuna kuna. Iako je i to zastrašujuća cifra, ona ne bi trebala predstavljati neizdrživo opterećenje za gradski proračun, pogotovo ako se kredit uzme na višegodišnje razdoblje jer Bjelovar još uvijek nije došao do kreditnog limita.

Otvaranje natječaja na koji će se Terme Bjelovar prijaviti očekuje se ove jeseni, a za hrvatske uvjete bilo bi fantastično kada bi se toplice izgradile prije ili u vrijeme kada dođe i brza cesta, dakle 2025. godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!