Daruvar i dalje ‘skapava’, vodu štede na sve strane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Na popisu sušnih europskih regija koje nemaju dovoljno vode je i Daruvar koji je zbog nestašice uveo noćne redukcije, a dio vodoopskrbnog područja je ostao bez vode. Stanje se sada stabilizira, ali su Batinjani, Dobra Kuća i Vukovje i dalje bez vode, pa se mještanima ona osigurava autocisternama koje su od 9 do 15 sati parkirane pred domom u Batinjanima i Vukovju. Na olakšanje mještana, to ne bi trebalo trajati još dugo.

-To područje će se u najboljem slučaju stabilizirati večeras, ali ajmo reći da će to biti sutra – kaže direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin.

Ljetne nestašice vode zbog načina na koji je vodoopskrbni sustav postavljen, za daruvarsko područje nisu neobične.

-Daruvar ima vodoopskrbni sustav zamišljen na način da se voda zahvaća s površinskog zahvata odnosno na ušću dvije rijeke i ovisimo o padalinama, kiši i snijegu. Suša je u cijelom svijetu, a ja ne mogu stvoriti vodu, što dođe to ‘uhvatimo’ i stavljamo u sustav – tumači Lukačin.

Daruvarčane i mještane okolnih općina koje koriste javnu vodoopskrbu Lukačin stoga još jednom moli na racionalno korištenje vode.

-Ja razumijem da su ljudi uložili puno truda i novca u vrtove i okućnice, ali je li nužno da imamo najzeleniju travu i da peremo automobile deset puta tjedno – pita se direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje.

Vodu treba koristiti samo za osnovne potrebe, a kako bi građanima ukazali na potrebu štednje i Grad se drži tog pravila zbog čega je i daruvarska fontana gotovo prazna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!