Zašto HEP ‘divlja’ s cijenama za električnu energiju? Voda će poskupjeti 50 posto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Komunalije vodovod Čazma ovaj je mjesec provela javnu nabavu za električnu energiju. Na natječaju se javio samo HEP, a cijene su povećane 4 do 5 puta. Zašto?, pita se Ivan Beljan, direktor Komunalija.

Primjer cijena električne energije za crpilište Milaševac:

Električna energija 2021./2022.god. 2022./2023.god. Rast cijene
Visoka tarifa 1 kWh 0,7659 kn 3,8651 kn 405%
Niska tarifa 1 kWh 0,4210 kn 2,4697 kn 486%

Ako cijena plina poduzetništva mora rasti za devet ili deset puta, zbog Rusije i SAD-a, zašto struja mora rasti za četiri do pet puta? Ne proizvodimo mi struju samo od plina i ugljena. Podsjeća me ovo na poslovicu: Vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu. 

Ovo nažalost više nije samo politika, nego pitanje opstanka naše privrede i društva. Komunalije vodovod Čazma u godini 2021./2022. imali su ukupni trošak za električnu energiju 350.000 kn, a sada za 2022./2023. god. na osnovu predviđene slične potrošnje imat će cifru od 1.700.000 kn, kaže Beljan i apelira:

“Molim HITNU pomoć od strane države da smire gospodu iz HEP-a sa divljanjem cijenama ili da nam sufinanciraju razliku, kako ne bismo morali dizati cijene vode. Ako ništa od ovoga ne učinimo, vrlo brzo bi se desilo urušavanje kvalitetnog sustava vodoopskrbe kojeg smo izgrađivali godinama.

Ako država ne reagira sa smanjenjem cijene električne energije ili subvencijom za distributere, cijena vode bi morala porasti oko 50%. Trenutno mi imamo jednu od najnižih cijena vode u centralnoj Hrvatskoj.”

Beljan dodaje da je ovih dana uz pomoć Ministarstva gospodarstva predao prijedlog za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage 500 KW vrijednosti pet milijuna kuna, kojom bi riješili ovaj problem. U taj proces definitivno idemo, ali dok on ne zaživi mi moramo financijski ostati stabilni.

Evo iz ovog primjera vidi se zamašnjak nadolazeće ekonomske krize na bazi poskupljenja energenata. Smatram da HEP isto kao i Komunalije vodovod d.o.o. Čazma nisu tu da stvaraju dobiti, nego da posluje sa pozitivnom nulom i da pritom pomognu s normalnim cijenama stabilizirati život privrede i naroda, zaključuje direktor čazmanskih Komunalija Ivan Beljan ing.str.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!