Dio inkubatora besplatnih za početnike pun je kao šipak, a drugi zjape prazni jer su ‘Bogu iza nogu’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/GAREŠNICA/VELIKA PISANICA – Kako bi poduzetnicima početnicima olakšali početak, brojni gradovi, ali i dio općina ima poduzetničke inkubatore. Poduzetnici se mogu inkubirati u tim opremljenim poslovnim prostorima po znatno povoljnijim uvjetima nego u privatnom najmu.

-Prve godine je zakup besplatan, korisnici dobiju uredski prostor i namještaj i informatičku opremu. Druge godine subvencija iznosi pedeset posto od komercijalne cijene zakupa koja je 30 kuna po kvadratu, treće godine je subvencija 20 posto, a četvrte godine se mogu ili iseliti ili plaćati najam po komercijalnim cijenama – navodi uvjete korištenja mini poduzetničkog inkubatora u centru Garešnice direktorica Poduzetničkog centra Garešnica Tatjana Purkić.

U tom inkubatoru u Lustigovoj je popunjeno svih pet prostora dok je u Tehno parku u Poduzetničkoj zoni Kapelica od deset prostora popunjeno devet, a kroz virtualni inkubator je uključeno još 12 tvrtki. Daruvar tek kreće u popunjavanje svog novootvorenog Digitalnog inovacijskog centra, a sa zainteresiranošću nema problema bjelovarski Tehnološki park u kojem je dvadesetak tvrtki, a interesa ima i više.

-Nama bi trebao prostor od 3.500 do 4.000 kvadrata da zadovoljimo potrebe poduzetnika i obrtnika i za uvođenje novih tehnologija u to – ističe direktorica Tehnološkog parka Ivana Jurković Piščević.

U prvoj godini korisnici Tehnološkog parka ne plaćaju najam prostora dok u šestoj godini po kvadratu moraju izdvojiti 60 kuna. I dok u Garešnici i Bjelovaru nemaju problema s popunjavanjem svojih inkubatora, u Velikoj Pisanici inkubator osnovan još 2006. u staroj željezničkoj postaji s pet prostora i edukacijskom dvoranom zjapi prazan, potvrdila nam je pročelnica Zlata Berkeš.

-Prostori nisu popunjeni, pa pozivamo sve da se slobodne obrate u Općinu Velika Pisanica gdje su im na raspolaganju dodatne informacije. Neće ih skupo koštati već ćemo im dati i subvencije – kaže Berkeš.

No, mala sredina i neadekvatna prometna povezanost su čini se presudan faktor.

 

Foto: Grad Daruvar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!