Vedran Mlikota: Trebalo mi je tri godine i puno napora da ispunim obećanje Ivi Gregureviću, ali on je to zaslužio

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Glumac Vedran Mlikota dovršio je i izdao raskošnu monografiju o Ivi Gregureviću, jednom od najvećih hrvatskih glumaca u povijesti koji nas je napustio 1. siječnja 2019. godine. Mlikota je tako izvršio obećanje koje je dao svome velikom pokojnom prijatelju da će mu pomoći u izdavanju monografije. 

-To je jedna specifična priča. Ivo i ja smo bili veliki prijatelji i na Silvestrovo ujutro, dakle 31.12. 2019. godine smo se sreli u gradu i proveli smo cijelo Silvestrovo zajedno. Posjećivali smo prijatelje, družili se i u jednom od razgovora sam mu rekao da je on takva glumačka veličina da mora imati svoju monografiju. Rekao je da za to treba puno posla i da nije siguran, ali ja sam inzistirao i rekao da ću mu pomoći. Drugi dan je Ivo umro i ja sam si rekao da ću to obećanje izvršiti bez obzira što je to ogroman i zahtjevan projekt i evo, monografija je izašla i zaista je kolosalna – rekao nam je Mlikota i nastavlja. 

-Proces izdavanja monografije je bio dug. Prvo sam otišao u Školsku knjigu kod prijatelja Ante Žužula i urednice Miroslave Vučić te im iznio ideju i bile su oduševljeni s tim i tako je ta avantura trajala gotovo tri godine s manjim prekidima što zbog lockdown što zbog poslovnih obveza – prepričava Mlikota i nastavlja. 

-U monografiji se nalazi oko 500 Ivinih fotografija i pregršt sjajnih tekstova, a četiri su ključna, dakle o Ivinoj kazališnoj i filmskoj karijeri te radio dramama i Danima hrvatskog filma u Orašju. U više od dvije godine razgovarao sam s preko 40 Gregurevićevih prijatelja koje sam zamolio da napišu neki tekst o njemu. Tako da su u toj monografiji o njemu pisali Rajko Grlić, Rade Šerbedžija, Goran Navojec, Jurica Pavičić, Goran Višnjić, Goran Tribuson, Miljenko Jergović, Zrinka Cvitešić i brojni drugi kojima se beskrajno zahvaljujem – kaže Mlikota i dodaje da se monografija može pronaći u knjižarama Školske knjige diljem Hrvatske. 

-Promociju smo imali 27.8. dakle prije par dana na otvaranju filmskog festivala u Orašju koje sada nosi njegovo ime i bilo je zaista dirljivo i posebno. Inače, ovo je prva monografija u Hrvatskoj koja ima QR kod kojeg kada se skenira možete pogledati isječke iz brojnih Gregurevićevih filmova kao i predstavu ‘Đuka Begović. Mislim da je monografija zaista posebna, nije mi žao ni trunke trude za to jer on je bio moj veliki prijatelj i najveći hrvatski filmski glumac – zaključio je Mlikota.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!