[FOTO] Evo što se dogodi kada se ide u energetsku obnovu ruševne škole

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Područna škola u Šandrovcu definitivno je jedan od najgorih primjera energetskih obnova škola u županiji. Naime, škola je izgrađena u 19. stoljeću i iako joj je bila potrebna potpuna rekonstrukcija, škola je bila prijavljena samo za energetsku obnovu. Nakon što su izvođači radova počeli raditi na energetskoj obnovi naišli su na niz šokantnih građevinskih problema zbog čega će učenici iz Šandrovca i drugu godinu za redom pohađati nastavu u matičnoj školi u Velikom Trojstvu. 

-Projekt energetske škole u Šandrovcu je započeo s potpisom s Fondom za zaštitu okoliša 2018. godine, no sami radovi koji su provedeni i završeni 4. svibnja 2022. godine su potpisani tek krajem travnja 2021. godine. Ovo je klasičan primjer kako nije dobro ići u projekte bez strategije i promišljanja i uviđanja šta se točno treba raditi. Ovdje se išlo na viši energetski razred, a objekt je stariji od 100 godina i tako je objekt od energetske obnove prešao u projekt potpune rekonstrukcije zgrade – pojašnjava pročelnika za društvene djelatnosti i obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac i nastavlja. 

-Tek kada su radovi na energetskoj obnovi krenuli vidjelo se u kakvom je stvarnom stanju škola. U školi je uviđeno niz građevinskih situacija koje, blago rečeno, nisu primjereni 21. stoljeću. Kanalizacija uopće nije postojala, upitna je bila i statika zgrade, inače zgrada je oštećena i u potresu jer je u suterenu imala drvene nadvoje, nije bilo betonske deke i sve to da bi zgrada bila u funkciji se moralo u sklopu energetske obnove napraviti – pojašnjava pročelnica Klepac. 

Potpuna rekonstrukcija, a ne energetska obnova

-Vrijednost radova je milijun i 150 tisuća kuna, a vantroškovnički radovi su onda dosegli 370 tisuća kuna više što je sukladno javnoj nabavi gotovo blizu maksimuma koji je zakonom dopušten. Plus sanacija zbog potresa to je dodatnih 190 tisuća kuna. Dakle, Županija je preko 500 tisuća kuna izdvojila mimo energetske obnove. Jednostavno, zgrada nije trebala energetsku obnovu već potpunu rekonstrukciju – kazala je pročelnica Klepac. 

-Nakon svih novaca koje smo uložili imamo i dalje problem. Problemi sa zgradom su uočeni tek kad se krenulo s energetskom obnovom. Sad treba još oko 300 tisuća kuna da djeca mogu ući u školu – rekla je Klepac. 

Obnovi zgrade škole pomaže i općine Šandrovac. 

-Ravnateljica nas je upoznala s problemima u školi. Općina je kupila namještaj, klupe, stolice i ormare. Kupit ćemo i posebno peć za kuhinju. S obzirom na problem s kanalizacijom, nabavili smo bio pročišćivač i dalje ćemo pomagati što možemo i trebamo – kazao je načelnik Dario Halauš. 

Ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo kojoj pripada Područna škola Šandrovac Sanja Vranješević. 

– U ovoj školi brojimo 25 učenika ove školske godine i ovo će im biti druga godina da moraju ići na nastavu u Veliko Trojstvo u popodnevnu smjenu. Županija snosi sve troškove prijevoza, ali ovdje im je bliže i nadaju se da će se što prije vratiti u Šandrovcu. Roditelji imaju razumijevanja, ali i njima je dosta, u zimskom periodu se vraćaju doma po mraku tako da se nadamo da će se ovaj problem što prije riješiti – rekla je ravnateljica Vranješević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!