Gradonačelnik Hrebak istaknuo važnost energetske neovisnosti, a župan Marušić potrebe za navodnjavanjem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je svečano otvorila 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam na kojemu se ove godine okupilo više od 400 izlagača iz Hrvatske i desetak stranih država, a zemlja partner je Češka. Trodnevna sajamska manifestacija odvija se na stotinjak tisuća četvornih metara površine, za četvrtinu više od prethodnog Jesenskog sajma.

Na Državnoj izložbi stoke koja se održava u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede bit će izloženo 400-tinjak grla od 180 hrvatskih izlagača uključujući komercijalne, ali i izvorne hrvatske pasmine čiju će kvalitetu ocjenjivati domaći i međunarodni suci. Usto, održavaju se i manji, specijalizirani sajmovi poput sajma grijanja i obnovljivih izvora energije (Peti element), sajma opreme za stočarstvo, sajma OPG-ova, Eko sajam i Drvnog svijeta.

Za razliku od prethodnog sajma, izlagači i posjetitelji sada mogu koristiti i natkrivene površine jer više nema epidemioloških preporuka koje su bitno utjecale na veličinu i posjećenost sajma, a sada su ukinute. Dobrodošlicu su izlagačima i posjetiteljima poželjeli i domaćini, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Jesenski sajam otvorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

„Ovo je izuzetno važan sajam s tradicijom koja traje više desetljeća, a sada kada je prodisao punim plućima očekujemo jedan od najboljih do sada”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak istaknuvši važnost poljoprivrede zbog osiguranja hrane u godinama koje dolaze. Dodao je i da uz energetski neovisna poljoprivredna gospodarstva hrvatska poljoprivreda može biti globalno konkurentna.

Župana Marušića posebno raduje odaziv izlagača koji su se gotovo izjednačili s rekordnom 2019. godinom. „Ovo su izazovna vremena u kojima jedna kriza mijenja drugu. Suša nam je donijela velike probleme i poljoprivrednici očekuju pomoć države. Koristim ovu priliku da sobno zamolim ministricu za pomoć, jer je poljoprivreda na rubu izdrživosti”, rekao je župan Marušić. Naveo je navodnjavanje kao poseban izazov usporedivši ga s izgradnjom auto-cesta te podsjetio na brojne poticajne mjere Bjelovarsko-bilogorske županije za poljoprivrednike, uključujući i nabavku opreme za navodnjavanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!