Poruke izlagača: poljoprivreda se ne cijeni, ali nadu bude mlade snage

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar je do ove nedjelje gospodarsko-poljoprivredno središte Hrvatske zahvaljujući 29. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu. Tradicionalno se jedni do drugih nalaze skupocjeni moderni strojevi i mali, tradicijski zanati poput onog Miroslava Abramovića iz Bizovca koji se bavi košarstvom. Zanat je to koji izumire. Nema proizvođača, nema kupaca, a ni pletene košare, fotelje i ostale rukotvorine se ne cijene dovoljno.

-Ja prodajem košaricu po pedeset kuna, a pored mene na nekom sajmu stoje oni koji prodaju balone na plin koji koštaju 60 kuna i onda mi dođe stranka i kaže ‘joooj, košarica po pedeset kuna, pa puno je’ i onda kupi balon za 60 – čudi se vrijedni Slavonac.

Ana i Miroslav Abramović

Na cijeni nije ni domaća poljoprivreda, pa ni toliko hvaljena janjetina.

-Nema jedinstvenog otkupa ni jedinstvene cijene. Danas prodaš janje po 30 kuna, za mjesec dana ga ne možeš prodati ni za 25 kuna po kilogramu – opisuje stanje bjelovarski ovčar Mladen Matika.

Mladen Matika

Sreća je, kaže Matika, što ovcama barem ne treba puno žitarica, pa ih nisu tolikoj mjeri osjetili sušu i rast cijene stočne hrane. Mljekari i svinjogojci jesu zbog čega ih je sve manje, upozorava iz Gudovca predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

-Na tromjesečnoj razini nam nedostaje oko tisuću krava u sustavu proizvodnje mlijeka. Prošlog tjedna su se dvije farme u Međimurju zatvorile, a jedna tu u ovom kraju – opisuje sumorno stanje u agraru Jakopović.

Mladen Jakopović

Pomoć leži u Vladinom jesenskom paketu mjera, sigurna je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

-Paket je velik, on je snažan, on je pravedan – poručila je s govornice Vučković.

U to nije siguran kozarevački mljekar Tihomir Horvat kojeg brine zamrzavanje cijena namirnica u trgovinama.

-Ne znam kako su oni mislili mlijeko staviti na osam kuna, a nama su ulazni troškovi proizvodnje pet kuna. Tko će pokriti razliku? Opet će doći na nas proizvođače kao i svakog puta – razočaran je Horvat koji sa sadašnjim troškovima i premalom otkupnom cijenom koju dobije može izdržati još godinu dana i onda će staviti ključ u bravu.

Tihomir Horvat

Dok su odrasli zbrajali gubitke, oni najmanji su s čistom radošću i ljubavi prema životinjama sudjelovali na Kupu mladih uzgajivača. Na njemu je svog telića ponosno predvodio osmogodišnji Fran koji i kod kuće pomaže.

-Hranim ih, dajem im sijena i napajam ih – navodi maleni Fran svoje ‘dužnosti’ na farmi u Cirkveni.

Iva i Fran

Kup mladih uzgajivača je pokazao da je budućnost domaćeg stočarstva svijetla, ima tko će naslijediti farme, samo ako im država pruži potrebnu pomoć i da im priliku da opstanu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!