Titula najbolje simentalke je pripala Eleni koja staju djeli s još jednom šampionkom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vrhunac Državne stočarske izložbe koja se održava u sklopu 29. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma je dodjela šampionskog zvona. Ove godine je izostalo natjecanje u holstein pasmini krava, ali zato ona simentalska nije razočarala. U oštroj konkurenciji se u četiri kolekcije natjecalo 31 grlo, najbolje u domaćem simentalskom uzgoju tako da suci nisu imali lak zadatak pogotovo jer se neke od pobjednica, kako su rekli, mogu ravnopravno natjecati ma izložbama u Austriji i Njemačkoj. Pobjedu je odnijela Elena vlasnika Božidara Domitrana iz krapinsko-zagorske Martinšćine.

-Imala je dvije laktacije, a prosječno je po laktaciji dala nešto više od deset tisuća litara mlijeka. Stara je petu godinu i opet je bređa. Krava je zbilja prekrasna i kako je rekao sudac, na nju nema prigovora – ponosno svoju šampionku opisije Domitran.

Izbor za najbolju simentalku

Na farmi Domitran ima 68 krava i oko 40 grla podmlatka, pazi na genetiku, drži visoku razinu proizvodnje i kvalitetu i jedino tako uspjeva opstati u teško pogođenom sektoru mljekarstva. Kao posljednji Mohikanac je ostao posljednji mljekar u selu i ne da se iako je stanje teško, a otkupna cijena mlijeka ne prati rast troškova. Država bi mogla pomoći. Samo kada bi htjela, kaže taj vrijedni mljekar.

-Mogli bi nas poduprijeti na neki način, bilo kako novcem, repromaterijalom, bilo kako – smatra Domitran.

Nisu se mljekarski problemi mogli izbjeći ni danas iako ih je Domitran na kratko uspio staviti u drugi plan kada je sudac pokazao da je baš njegova Elena šampionka. Ona je sada druga šampionska krava u staji, a to je velika čast.

-Svaka nagrada puno znači. Ovo je prestiž, prestiž je doći u Bjelovar i uzeti šampionsko zvono – ne krije zadovoljstvo Božidar Domitran.

Suci nisu imali nimalo lak zadatak

Pun ponosa je u svoj Prašćevac u Zagrebačkoj županiji može vratiti OPG Bukal koji je dobio posebno priznanje i zvono austrijskog saveza zbog redovitog i uspješnog sudjelovanja na Državnoj stočarskoj izložbi, ali i toga da ima više od sto godina dugu tradiciju bavljenja mljekarstvom. Priznanje za životnu proizvodnju je pripalo Ruslani, dami staroj deset godina sa sedam teljenja i osmim teletom na putu, a njen je ponosan vlasnik obitelj Bačani iz Rumenjaka, dobro znani uzgajivači i redoviti sudionici Državne stočarske izložbe na kojoj su osvojili pet šampionskih zvona u holstein pasmini.

Dijana Bačani i njeno grlo Ruslana

 

Obitelj Bukal

PODIJELI S PRIJATELJIMA!