‘Partizan’ i ‘Gorica’, mjesta za koja se tražila ulaznica više…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Foto – Mario Crnković/facebook

Svojevremeno Bjelovar je imao dva kina na gradskom korzu koja su uvijek bila dupkom puna. Radi se o kinima ‘Partizan’ i ‘Gorica’ koja su s prikazivanjem projekcija počeli davne 1946 godine. 

Kino ‘Partizan’ se nalazilo na sjevernom dijelu korza, dok se kino ‘Gorica’ nalazilo na južnom dijelu i bila su jedno od omiljenijih okupljališta u Bjelovaru, a prikazivali su se filmovi domaće i strane produkcije. 

Poznata bjelovarska redateljica Snježana Tribuson o kinima je rekla sljedeće: 

‘Dok sam bila mlada oba naša kina, i Partizan i Gorica bila su puna. Broj filmova koji su se svakodnevno prikazivali bio je na zavidnoj razini. U to je vrijeme nastava u bjelovarskim školama završavala u 18:10 sati, a kino predstave su počinjale u 18 sati. Neki od nas su se sjetili kako nasamariti nastavnike i stići na vrijeme u kino. Prije početka sata kroz prozor bismo bacali školske torbe, a prije šest, pod izlikom da moramo na zahod, bježali u kino – prisjetila se redateljica.

Početkom 90-ih kino Partizan je zatvoreno, a nakon denacionalizacije prostor je vraćen u vlasništvo bjelovarske obitelji Pacas. Kino Gorica ostalo je raditi do 2008. godine nakon čega se i ono zatvara, prostor se prodaje Erste banci i Bjelovar je od tada postao grad bez kina.

Nakon velikog pritiska građana, 2013. godine Gradsko vijeće izglasalo je odluku da se ide u izgradnju  Kulturnog multimedijskog centra Bjelovar koji će prije svega imati namjenu da bude moderno kino. 

U kolovozu 2014. godine tadašnji gradonačelnik Antun Korušec otvorio je KMC koji i danas ima odličnu posjećenost i privlači veliki broj filmoljubaca. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!