Vijećnike razbudili samo izvješće o Hrebakovom radu i kvaliteta zraka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon kratkog aktualnog sata i ostatak današnje sjednice bjelovarskog Gradskog vijeća je prošao brzo i u gotovo savršenoj slozi. Jedina točka za koju nisu svi vijećnici digli ruke je izvješće o radu gradonačelnika Daria Hrebaka u prvoj polovini godine koje je izglasano s 13 glasova za, jednim suzdržanim i tri protiv. Oporba je zamjerila što je od oko 49 milijuna kuna prijavljenih projekata odobreno skromnih 2,94 milijuna. Gradonačelnik Dario Hrebak koji je vrativši se iz Zagreba utrčao na tu točku uzvratio je ‘da je statistika kao bikini: puno otkriva, a ne vidi se ništa’ i naglasio kako se samo na Dolinama provodi 65 milijuna kuna vrijedan projekt pri čemu je 63 milijuna osigurano iz vanjskih izvora financiranja, ali se to još ne vidi u statistici. U završnoj fazi planiranja su Terme, radi se na korzu, a uz Dan Grada bi ‘mogli dobiti poklon kojem se nismo nadali jer je početak radova na brzoj cesti pitanje dana’, ustvrdio je Hrebak.

Druga tema koja je pobudila vijećnićku pozornost je Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama koji je Bjelovar zakonski dužan donijeti. Program je pokazao da u Bjelovaru postoji 11 onečišćivača zraka, od bolnice do tvornica, ali te brojke nisu alarmantne. Problem je samo što u Bjelovaru već godinama nema uređaja za mjerenje kvalitete zraka, pa se uzimaju iz godišnjeg državnog izvješća i registra onečišćivaća koji su oni dužni sami voditi. Oporba drži da zbog toga teško može utvrditi kakva je točno kvaliteta zraka u županijskom središtu.

-Zadnje što smo imali bilo je vezano uz Kronospan gdje smo tek kroz opažanja ljudi vidjeli da je kvaliteta zraka iznimno loša i da postoje problemi – ustvrdio je Damir Bajs.

Kako to često biva, uslijedilo je političko prebacivanje loptice.

-Ja sam 1998. kada je bilo mjerenje zraka imao 15 godina, a mislim da ste vi onda bili župan, pa me zanima zašto ste dopustili da se ukine mjerenje kvalitete zraka – uzvratio je Bajsu zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i naglasio da kvaliteta zraka nije upitna, nepravilnosti su brzo otklonjene, a u listopadu ili studenom će biti gotova mjerna stanica koju izrađuje Veleučilište Bjelovar.

Problem je samo što taj mjerni uređaj neće imati nikakvu pravnu težinu. I da ima to ne bi bilo bitno jer ne može jedna sonda odrediti odakle točno dolazi onečišćenje, smatra pak HDZ-ov Ante Topalović.

-Jedini pravi način je da ako postoje problemi da građani na to ukažu i da Grad odmah reagira i da Grad nakon što obavijesti inspekciju i potom o svom trošku i inicijativi traži dodatno mjerenje u tvornici ili blizini tvornice da vidi jesu li parametri u redu – zaključio je Topalović, a Program je jednoglasno izglasan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!