Što kada žrtvom zlostavljanja postanete u zlatnim godinama?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vrijeme kako se često voli reći ‘zlatnih godina’ trebalo bi biti doba opuštanja i mirnog uživanja u plodovima cjeloživotnog rada. No, za neke starost donosi samoću, tugu, pa i pakao zlostavljanja. Zanemarivanje, vrijeđanje, ucjene, oduzimanje novca, izgladnjivanje, fizičko nasilje za dio naših baka i djedova je svakodnevica. S raznim oblicima nasilja se u svom radu susreo i voditelj Centra za pomoć i njegu starijih Velikog Grđevca Željko Vincek.

-Imali smo dva ili tri slučaja u kojima smo morali ljude maknuti iz sredine. Ima svega na terenu. Problem je neimaština, dijete je dolazilo i zlostavljalo majku koju je napustilo i tražilo od nje novac koji ni ona nije imala – opisuje tužne situacije Vincek.

Željko Vincek

Svako takvo zlostavljanje ostavlja duboke psihološke i emocionalne ožiljke na starijim osobama koje se zbog toga kao i djeca osjećaju bespomoćno, tjeskobno, a nerijetko dolazi i do depresije. Kroz ono što proživljavaju uglavnom prolaze sami i u tišini.

-Starije osobe ne vide izlaz i puno češće šute svoju muku nego zrele osobe. One uz to rijetko kad izlaze van, nema tko primijetiti da se radi o zlostavljanju. Starije osobe su i sklonije racionalizirati, u sebi riješavaju svoju muku, pogotovo majke – kaže psiholog Opće bolnice Bjelovar Darko Novalić.

Darko Novalić

Nasilje nad starijima često ne prepoznaju oni sami, ali često na njega žmiri i okolina. Zlostavljanje generacija koje su druge čuvale i odgajale, još uvijek je tabu tema i upravo je zbog toga u sklopu županijskog projekta Pletenica života, faza II u Bjelovaru održan okrugli stol ‘Naš svijet slobodan od zlostavljanja starijih osoba’.

-Želimo barem zaintrigirati nekoga ili same sebe da učinimo nešto po tom pitanju, makar da osvijestimo da problem postoji i zato smo organizirali okrugli stol – navodi voditeljica projekta Pletenica života Olga Martinović.

Olga Martinović

Cilj je i probuditi svijest javnosti kako bi nasilje, kada ga primijetimo, i prijavimo jer nitko, posebice u poznim godinama, nije zaslužio živjeti u strahu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!