Ove godine 14 osoba položilo majstorski ispit. ‘Situacija se popravlja, mladi sve više idu u obrtnička zanimanja’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije danas je promovirala 14 majstora koji su položili majstorski ispit u Obrtničkoj komori te su im  župan Marko Marušić i predsjednik Obrtničke komore Goran Grgić uručili majstorske diplome. 

Strukturno gledajući majstorski ispit položilo je pet automehaničara, jedan kozmetičar, dva plinoinstalatera, jedan stolar, dva tokara, tri vodoinstalatera i instalater grijanja i klimatizacije. 

-Majstorski ispiti su važni za skupinu obrtnika tako zvanih vezanih obrta, oni su uvjet za otvaranje takvog obrta. Važni su i za održavanje prakse učenika, za licenciranje obrta. Ova godina s 14 majstorskih diploma je prosječna, nekada smo imali preko 20, u lošijim godinama desetak, tako da je to ove godine neki prosjek. Nažalost, u svim obrtničkim zanimanjima nedostaje ljudi, trudimo se kroz prilagodbu škole i otvaranje programa to nadoknaditi, ali ove godine imamo rezultate, Obrtnička škole u Hrvatskoj su pune i izgleda da su roditelji napokon shvatili koji je dobar put osim fakulteta – rekao je predsjednik Obrtničke komore Bjelovar Goran Grgić. 

Župan Marko Marušić čestitao je svim majstorima koji su dobili diplomu. 

-Ova diploma je dokaz najvišeg stupnja obrazovanja za obrtnička zanimanja, titulom majstora stečeni su temelji za otvaranje vlastitoga obrta i ja svima želim puno uspjeha na tom putu. Nadam se da će vlasnici diploma biti korisnici poticaja koje Županije daje za razvoj gospodarstva i obrtništva. U tijeku je javni poziv za bespovratne poticaje u ovoj godini, na raspolaganju su milijun i 800 tisuća kuna. Odaziv je već u prvih tjedan dana zaista velik – kazao je, između ostalog, župan Marko Marušić. 

Jedan od onih koji je danas dobio zasluženu diplomu je 

-Bavim se instalacijama, dakle, plin, voda, grijanje. Majstorski ispit sam htio riješiti od završetka školovanja, ali s obzirom na posao i sve ostalo, nije bilo vremena. Sada se stvorila prilika i jako mi je drago da to sada imam – kazao je Ivica Bašić. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!