‘Svaka kuna sa strane puno znači jer to pokreće daljnju proizvodnju’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Imanje obitelji Bobinac u Galovcu kraj Bjelovara već dugi niz godina uspješno povlači potpore za svoj OPG i uzgoj povrća u plastenicima od Grada Bjelovara. Upravo su oni primjer onoga što Grad i želi poticati, kaže zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

– Samo u ovoj godini potaknuli smo 180 poljoprivrednih gospodarstvenika sa iznosom 500 tisuća kuna. Ovdje nije bitan iznos i nisu to velika sredstva, ali su namjenska za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava. Za plasteničku proizvodnju Ivan je dobio, odnosno zaradio 20 tisuća kuna, potpore grada Bjelovara. Plastenik košta nekih 60 tisuća kuna, dakle nije to mala ali niti velika potpora, ne razbacujemo se novcem. No, prije pet godina, Ivan nije imao niti jedan plastenik, sada ih ima pet koje je zaradio svojim radom i trudom uz potporu Grada Bjelovara – kaže Brajdić.

– Svaka kuna koja dođe sa strane puno znači, jer se puno brže i lakše kreće s danjom proizvodnjom, još pogotovo s plasteničkom koja je glavnja u proizvodnji povrća. Bez nje nema ni povrća. Nama trenutno kreće sadnja zimskih kultura, a vrijeme dobro utječe jer nije ni prehladno ni pretoplo- priča Ivan Bobinac koji svoje proizvode prodaje na gradskoj tržnici i kućnom pragu.

– Proda se uvijek jer ljudi koji su već godinama naši kupci i mušterije već nas znaju naći. Prodaja je najmanji problem. Veći je problem proizvodnja jer ekstremni vremenski uvjeti na to utječu, kao i divljanje repromaterijala. No, utječu i danja ulaganja, nekad se cijena mijenja iz dana u dan – kaže i napominje da im njihove brojke idu na ruku.

– Imam 1400 metara kvadratnih plasteničke proizvodnje, a u tonama je malo teže izračunati, jer puno robe cirkulira, 30 kultura u jednoj godini se okrene. Tako, na primjer, turnusi salate se u jednoj godini okrenu po četiri puta – priča mladi OPG-ovac koji nastavlja dalje raditi najbolje što može.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!