Nakon 40 godina Županija i Općina zajedno asfaltirali važnu cestu u Vrbici kraj V. Trojstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Župan Marko Marušić danas je u Vrbici u Velikom Trojstvu obišao dva kilometra novoasfaltirane ceste. U društvenom domu Vrbica, dočekali su ga oduševljeni stanovnici tog naselja, koji su inicijativu za asfaltom pokrenuli još prije 15 godina. No, prioritet je uvijek bilo nešto drugo.

– 80-tih godina dobili smo prvi asfalt, a s vremenom su kamioni i drvo na njima uništili cestu, pa su tu bila razna krpanja. U Općini je stalno bila borba kad ćemo ići u asfaltiranje, jasno da su prioriteti centar i da novca za većinu toga rijetko kad ima. I sad smo konačno dočekali ovo asfaltiranje, na zadovoljstvo svih – priča Stevo Nikšić, koji u Vrbici živi od rođenja, a nada se da će tu dočekati i kraj. Inače, u Vrbici još uvijek ima života, priča nam taj mještanin.

– Tu živi oko 120 duša, stotinjak birača. Selo je dosta prazno, ali nekad je to bilo puno ispunjenije. Ipak, ima i dio mladih koji su ostali živjeti, a ima i školaraca koje u školu vozi bus – pojašnjava nam i kaže kako će im jako puno značiti ova cestovna obnova.

Cesta je vrijedna milijun i pol kuna, a značajna je ne samo za stanovnike Vrbice, već i čitavo Veliko Trojstvo.

– Odradili smo dva kilometra asfalta u komadu, na zadovoljstvo svih mještana, koji su ovo dugo čekali. Zadnji put se nešto ovdje radilo prije 40 godina. Sad su se okupili i pokazali da su zadovoljni. Cesta financirana po modelu 50:50, pola je dala Općina, a pola županija – kaže načelnik Marko Kutanjac.

– Ono što je sad prioritet je Mišulinovac, gdje je prošla kompletna infrastruktura od kanalizacije, vodovoda, plinovoda i telefonskih instalacija. Morali bi u budućnosti poraditi na tome. Dotrajala je to cesta zbog kamiona i cisterni, ali zajedničkom snagom županije i općine mislim da ćemo to odraditi u budućnosti – poručuje Kutanjac.

– Gdje god ljudi žive, mi se moramo brinut o njima, a ovo je dokaz da smo nakon dugih godina zajedničkim snagama s Općinom uspjeli završiti 2 kilometra dugu dionicu na radost mještana. Mi dalje nastavljamo, u suradnji s našim Općinama i ŽUC-om asfaltirati. Znam da mještani očekuju više, ali mi paralelno smanjujemo dug u Županijskoj upravi za ceste. Zatekli smo dug od 29 milijuna, a u godinu dana smanjili smo ga ispod 11 milijuna kuna. Istovremeno radimo na tome da ove najkritičnije prometnice uspijemo asfaltirati, a ovo je primjer dobre suradnje općine i županije, a opet sve u korist naših mještana – kaže župan Marko Marušić.

Na financijsko se stanje u ŽUC-u osvrnula i aktualna v.d. ravnateljica Nataša Koronc

– Financijsko stanje u ŽUC-u i dalje nije idealno, još uvijek je to borba da postignemo neku likvidnost i stabilnost. Osim smanjivanja duga, radimo na raznim projektima i tu puno znači suradnja s lokalnim samoupravama i županijom. Ove godine na području Općine Veliko Trojstvo, asfaltirali dvije dionice, ovu Vrbica i izvedeni su radovi u Paulovcu, a trenutno se izrađuje plan za sljedeću godinu. Sve ovisi o financijskim sredstvima, ali uz dobru suradnju s lokalnom samoupravom, nadamo se da ćemo ispunit sve ciljeve.

Napomenula je i kako je Mišulinovac jako opterećen jer povezuje Veliko Trojstvo i Šandrovac, pa je to česta ruta koju za put na posao biraju stanovnici tih općina. Ta je cesta ocijenjena kao loša, ali je svakako prioritet u sanaciji, u narednom razdoblju, poručila je Koronc.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!