Dan darivatelja krvi: Župan Marušić ugostio rekordere koji su nesebično dali dio sebe za pomoć drugima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi župan Marko Marušić je u prostorijama Županije ugostio ravnateljicu Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije Melitu Lozinu te darivatelje krvi koji su taj čin napravili stotinu ili više puta. 

-Crveni križ je utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj, godišnje se u organizaciji Crvenog križa prikupi oko 160 tisuća doza krvi, a posebno me veseli da smo mi kao županija među prvih deset u Hrvatskoj po davanju krvi. Drago mi je da su podaci dobri, da su rezultati u prvih deset mjeseci ove godine bolji od 2021. godine – kazao je župan Marušić i dodaje. 

-U 2021. godini imali smo 203 nova davatelja krvi, što dokazuje da nemamo problema s privlačenjem novih, mladih ljudi i osvještavanjem da je ovdje riječ o humanom i nesebičnom činu s kojim pomažemo drugim ljudima i spašavamo druge živote. Čestitam stoga društvu Crvenog križa, a s nama su davatelji krvi po čak 145 puta, to je gospodin Kolar, zatim 125 davanja krvi gospodin Refijev. To su rekorderi, ja im čestitam kao i svima ostalima koji su jako puno davali krv. Ako se uzme u obzir da se krv može dati četiri puta godišnje, onda je to zaista jako dugi staž u davanju krvi i ja vam se svima zahvaljujem i čestitam vam – zaključio je župan Marušić. 

Ravnateljica županijskog Crvenog križa Melita Lozina također je čestitala svim darivateljima krvi. 

-Krvi uvijek treba, a nju nije moguće proizvesti tehničkim ili industrijskim putem već isključivo darivanje. S nama su dugovječni i najvjerniji članovi Crvenog križa, neki su i 40 godina s nama, i hvala im na plemenitosti i spremnosti da pomognu drugima – kazala je ravnateljica Lozina i nastavila. 

-Prošle godine smo prikupili 5374 doze krvi. U našoj županiji postoje pet gradskih društava, Bjelovar, Daruvar, Čazma, Grubišno Polje i Garešnica. Najuspješniji u prikupljanju krvi su Daruvar i Bjelovar, ali ne zaostaju ni drugi gradovi. Inače, županijski Crveni križ se brine za svoje darivatelje krvi, tako da ćemo nakon dugo vremena organizirati i izlet za darivatelje koji su više od sto puta darivali krv. Dakle, vodit ćemo ih 5. studenog na Plitvice. To je samo jedan mali pokazatelj koliko su nam važni i koliko ih cijenimo – rekla je ravnateljica Lozina. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!