Prodajna sezona se bliži kraju, hoće li zelja biti dovoljno za sve?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prodajna sezona zelja se bliži kraju, ali oni koji nisu, zelje još uvijek stignu kupiti na bjelovarskoj tržnici. Kroz cijelu sezonu ga je bilo manje nego prethodnih godina jer je i tu kulturu desetkovala ljetna suša i to unatoč navodnjavanju. Pakleno ljeto je odnijelo i velik dio prinosa Dragana Bogdana.

-Gubici su veći od pedeset posto na pojedinim dijelovima parcela. Gdje smo uspjeli više navodnjavati je bilo dobro, ali gdje nismo uspjeli navodnjavati nije bilo nešto, gubici su veliki – opisuje stanje na svojim parcelama Bogdan.

Unatoč izazovima sezonom je ipak zadovoljna Jadranka Petrić.

-Dobro je, nije bilo bolesti jer nije bilo kiša i izmjena kiša-sunce, kiša-sunce. Zelje je zdravo, lijepo se prodaje, nešto ćemo i skisati – zadovoljno kaže Petrić koja je osim po svom povrću poznata i po vedrini i osmijehu.

Na prodaju se požaliti ne može ni Bogdan iako je morao podići cijene. Dok je lani kilogram prodavao po dvije i pol i tri kune, sada je cijena četiri i pet.

-Kupci ‘štrmljaju’, ali što mogu. Zadovoljni su ipak jer su u centrima cijene od 6 do 7 kuna tako da smo mi i povoljni – kaže Bogdan.

Kupcima nudi domaće svježe zelje, zelje koje je s polja skinuto dan prije odlaska na tržnicu. Sve varaždinsko je već prodao, ostalo je jedino još bijelo, a procjenjuje da će njega biti još dva do tri tjedna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!