Vlak i mlin idu u obnovu, želja je da postanu kulturno dobro

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Snijega je zadnjih godina toliko da snjegovići ostanu na životu jedva jedan dan. Osim snjegovića, uz snijeg nam je bliska asocijacija vlaka, točnije vlaka u snijegu koji se proslavio romanom hrvatskog dječjeg pisca Mate Lovraka. Isti taj Mato Lovrak rođen je u općini Veliki Grđevac pa je zasluženo po njemu nazvan i tamošnji Kulturni centar Mato Lovrak. Vlak koji mogu vidjeti svi koji se zateknu u Velikom Grđevcu već dugo nije bio prekriven snježnim pokrivačem, no to ne znači da ne plijeni poglede svih domaćina i posjetitelja velikogrđevačkog kulturnog centra.

Nedavno je taj centar dobio i novo rukovodstvo. S mjesta ravnateljice sve o nadolazećim planovima za centar ispričala nam je Zvjezdana Galkowski.

Srce Hrvatske

– Odlučili smo postati srce Hrvatske. Puno je planova, a zadnjih nekoliko mjeseci intenzivno se organiziramo. Želja je obnoviti postojeće resurse odnosno vlak i mlin u Lovrakovom centru jer svi eksponati trebaju obnovu. Što se tiče samog vlaka idemo prema Ministarstvu prometa, a što se tiče mlina već smo krenulu prema Ministarstvu kulture. Cilj nam je da Kulturni centar Mato Lovrak postane kulturno dobro i da sama zbirka mlina uđe u registar kulturnih dobara. To će značiti sasvim drugi status i otvoriti nam neka nova vrata, a postat ćemo turistički kapital naše Bjelovarsko-bilogorske županije i općine Veliki Grđevac što zapravo već i jesmo – rekla je Galkowski.

Isticanje važnosti i vrijednosti Lovrakovog centra kroz godine je rasla, a želja je da se ime centra pa i Velikog Grđevca čuje još dalje.

– Važno je Lovrakov centar unaprjeđivati i činiti prepoznatljivim te pozivati ljude da nas posjete. Vrijednost kulturne baštine koju Veliki Grđevac ima dokazana je već samim tiče što je jedan od naših najvećih pisaca opisivao u svojim djelima Veliki Grđevac kao mjesto svog rođenja. Tako je pronio glas o tome kraju i našoj županiji. Puno je tu elemenata i vrijednosti koje želimo podijeliti sa svima koji dođu – dodaje Galkowski.

Izletnička atrakcija

– Gotovo svaki mjesec prepun je izletničkih grupa koji dolaze iz cijele Hrvatske vidjeti vlak i mlin te čuti priču o Mati Lovraku – kaže.

Prema svemu sudeći, Lovrakovo ime kao i njegovu priču s vlakom u snijegu, nisu zaboravili u rodnom mu Velikom Grđevcu. Još kada se izrealizira sve planirano…, a ne sumnjamo da neće jer ‘kad se male ruke slože, sve se može’.

FOTO: Općina Veliki Grđevac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!