I. Strčić: Svaka prisila na nešto je upozorenje za odlazak!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

‘Horor u Siraču: pokušao ubiti ženu hladnim oružjem’, naslov je koji je prije svega deset dana odjeknuo u javnosti. To je možda najbrutalniji ovogodišnji slučaj nasilja nad ženama, ali nije jedini. U prvih deset mjeseci je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 16 žena bilo žrtva kaznenog djela nasilja u obitelji. Toliko ih je nasilje prijavilo, a u prosjeku do prijave prođe sedam godina. Prvi znaci upozorenja poput ljubomore i posesivnosti se uglavnom ne prepoznaju. Što bi trebao biti alarm za uzbunu?

-Na sve što nas prisiljava na nešto što je protivno našoj volji bismo trebali gledati kao na upozorenje, ako smo u nečemu prisilno, ako nas netko traži da nešto sakrivamo to treba shvatiti kao znak – upozorava voditeljica bjelovarske sigurne kuće Iskrica Strčić.

U sedam godina od nasilja do prijave žrtve prolaze kroz istu dinamiku – fazu rastuće napetosti ispunjenu prijetnjama, jačanje napetosti kada dolazi i do fizičkog nasilja nakon čega slijedi faza isprika, pa medeni mjesec i potom se sve vraća na početak. Posljedice su pak dugotrajne, posebice one psihološke. Žrtve mogu imati poremećaje spavanja i jela, gube samopouzdanje, nerijetko su anksiozne i depresivne, a djeca izložena nasilju mogu imati usporen razvoj i problema u školi. Zbog toga je važno osnažiti žrtve i pružiti im podršku.

-Potrebno je žrtvi dati do znanja da na svemu treba raditi, da je sve izlječivo i da ako je preživjela nasilje može proraditi i traumu – kaže Strčić.

Žrtve nasilja su pak često obeshrabrene niskim kaznama za počinitelje, time što su one često stigmatizirane i osuđivane. No, pomoć mogu potražiti i bez prijave na besplatnoj i anonimnoj S.O.S liniji.

-S.O.S linija je sada dostupna svakim radnom danom od 8 do 20, udruga Iris i dalje drži besplatan telefon na broj 0800 200 033 – navodi Strčić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!