[FOTO] Kroz stihove Željka Sabola učenici iz cijele Hrvatske promicali zavičajnu riječ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U holu IV. Osnovne škole Bjelovar održana je svečanost proglašenja najboljih radova na Međunarodnom literarnom natječaju “Ljepota zavičajne riječi”. Radi se o prvom literarnom natječaju koji je organizirao bjelovarski ogranak Hrvatskog pedagoško-književnog zbora. Pristigla su ukupno 143 rada iz 33 osnovne i 15 srednjih škola iz 14 županija, Grada Zagreba te Mađarske i Srbije. Nagradu je dobilo devet pjesama i kratkih priča u tri kategorije ovisno o uzrastu autora, a pohvaljeno je 14 radova. 

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda prvo mjesto je osvojila Ana Cerovac iz Osnovne škole „Eugen Kumičić“ Rijeka sa svojom kratkom pričom Prijatelja nikada dosta, u kategoriji od petog do osmog razreda najbolja je pjesma Srića Lukasa Juretića iz Osnovne škole Čavle, dok je u kategoriji srednjih škola pobjedu odnio Antonio Vodopija iz Tehničke škole Bjelovar sa svojom pjesmom Košnja. 

– Iznimno smo zadovoljni što smo krenuli s natječajem “Ljepota zavičajne riječi” s ciljem da promoviramo naše bjelovarske autore i autorice, vrijedne ljude koji su obogatili naš kraj. Krenuli smo sa Željkom Sabolom. Hvala svima koji su prepoznali ono što radimo i što ste sudjelovali. Čestitke svima – rekla je Ornela Malogorski, predsjednica Ogranka HPKZ-a.

Ispred Kulturnog vijeća Grada Bjelovara nazočnima se obratila Đurđa Adlešič.

– Čestitam svima čiji su radovi prepoznati kao najbolji. Drago mi je da ne dolazite samo iz Bjelovara već i drugih gradova pa i država. Htjela bih reći nešto više o Željku Sabolu kao netko tko ga je poznavao. Naime, ovom inicijativom ispravili ste, koliko je to moguće, jednu nepravdu nanesenu Željku Sabolu. Zbog političkih razloga, Sabol u Bjelovaru nikada nije mogao ostvariti cilj koji je želio, a to je predavati u školi. Odselio je iz Bjelovara, živio u Zagrebu gdje je bio ravnatelj Galerije Forum. Međutim, kako je Bjelovar ostao njegova neprežaljena ljubav, sve nas koji smo došli studirati u Zagreb je vrlo rado okupljao, vodio u kazališta ili kino te upoznavao s brojnim književnicima. Svima vama koji ste se trudili upoznati Sabola želim da upoznate i druge književnike te da upamtite da je riječ možda najjače oružje – kaže Adlešič.

Najzaslužnija za realizaciju natječaja je profesorica Željka Kalabek koja je rekla nešto više o samom natječaju. 

– Ideja za natječaj dugo je plivala mojim mislima i znala sam da je samo pitanje vremena kada će isplivati na površinu. Kolegice Ornela Malogorski, Suzana Turković i ja oblikovale smo ideju u natečaj te ju poslale svim osnovnim i srednjim školama u RH, ali i šire. Nismo prvo znale što nas čeka jer je svaki početak težak, no kolegica Ornela neumorno je natječaj dijelila na društvenim mrežama tako da se vijest brzo proširila. Od samog stavljanja ideje na papir pa do današnjeg dana svečanosti prošlo je osam mjeseci. Danas mogu reći da smo potpuno zadovoljne ishodom i odazivom škola za prvu godinu postojanja našeg natječaja – kaže Kalabek.

Literarni natječaj ima i digitalni zbornik koji će sve škole dobiti na svoje e-mail adrese. 

– Zahvaljujem se našem Povjerenstvu, profesoricama koje su procjenjivale učeničke radove od prvog razreda osnovne škole pa sve do petog razreda srednje škole. Zahvaljujem kolegici Ivani Blažeković, Jeleni Ivezić, Miri Ankici Klarić, Sanji Sabljak, Suzani Jurić, Tanji Grbavac, Snježani Kos, Saneli Galiat, Mirjani Maretić i Ivani Cikoja. Svima vam puno hvala i nadam se da ćemo i sljedeće godine surađivati – dodaje Kalabek.

Profesorica Jelena Ivezić navela je nagrađene radove pa je tako u kategoriji od prvog do četvrtog razreda nagradu osvojila Ana Cerovac iz Osnovne škole Eugen Kumičić Rijeka, drugo mjesto pripalo je Nini Cesarac također iz Rijeke dok je treći nagrađeni rad, rad učenice Glorije Kosto iz IV. OŠ Bjelovar. 

Profesorica Suzana Jurić istaknula je dobitnike kategorije od petog do osmog razreda. Na prvom mjestu s pjesmom “Srića” našao se Lukas Juretić iz Osnovne škole Čavle, na drugom mjestu našla se kratka priča “Štorija od kunelić” Eme Glumac iz Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke dok je treće mjesto s pjesmom “Drvo” pripalo Šimunu Ferendišu iz Osnovne škole Ljudevita Modeca iz Križevaca. 

Neki od nagrađenih, ali i pohvaljenih učenika pročitali su svoje radove popraćeni gromoglasnim pljeskom okupljene publike. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!