Provjerite grijanje, u tjedan dana od trovanja ugljičnim monoksidom spašavali smo šest života!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski liječnici u posljednjih tjedan dana spasili su šestero naših sugrađana od trovanja ugljičnim monoksidom. Kako doznajemo od ravnateljice bjelovarske Opće bolnice Sanele Grbaš Bratković, riječ je uglavnom o mladim osobama koje su imale veliku sreću jer su osjetile određene simptome te na vrijeme potražile liječničku pomoć.

-Pacijenti su pomoć potražili kroz hitni prijem bolnice te se na osnovu tegoba tj. kliničkih manifestacija uz objektivno dokazivanje povišenih vrijednosti ugljičnog monoksida u arterijskoj krvi postavi dijagnoza trovanja. U svim slučajevima radilo se o ne-namjernom trovanju te pacijenti do dolaska u bolnicu nisu bili svjesni ugroze kojoj su bili izloženi – kažu u bolnici.

Liječnici podsjećaju da je ugljični monoksid bezbojan plin, bez mirisa i okusa te ne nadražuju sluznicu. S opravdanjem ga se naziva „tihi ubojica“ jer do pojave prvih simptoma osoba nije svjesna da je izložena opasnosti, a ishod može biti fatalan.

-Problem sa ugljičnim monoksidom nastaje prvenstveno s hladnim danima i započinjanjem sezone grijanja. Ugljični  monoksid nastaje kao posljedica izgaranja (kamini, peći, bojleri) a do otrovanje dolazi u prostoriji u kojoj se ispušni plinovi akumuliraju bez adekvatne eliminacije (izravno izgaranje u zatvorenoj prostoriji ili recimo u slučaju neispravnog dimnjaka). Zbog gore navedenih činjenica apeliramo na širu javnost, a ujedno i na struku da se spriječe buduća trovanja. Molimo građane da se ne izlažu štetnom utjecaju izgaranja u zatvorenom prostoru, bez adekvatne ventilacije i eliminacije štetnih produkata izgaranja. Apeliramo da se redovito održavaju i servisiraju sustavi za grijanje (peći, bojleri, dimnjaci). Moramo napomenuti da postoje i senzori koji mogu zamijetiti povećanje koncentracije ugljičnog monoksida u prostoriji te korištenje istih može prevenirati neželjena trovanja. U slučaju sumnje na neispravnost sustava za grijanje molimo obratite se za pomoć stručnim službama kako bi se na vrijeme otklonio potencijalni nedostatak i time spriječila ugroza zdravlja – apeliraju iz bolnice.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!