U doba inflacije nije jeftino ni umrijeti. Doznajemo koliko su porasli troškovi sahrana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR- U doba inflacije pitanje više nije poskupljuju li hrana, odjeća i usluge, već koliko. Iznimka nije ni smrt, pa smo kroz razgovor s jednim vlasnikom bjelovarskog pogrebnog poduzeća, Darkom Pažurom, pokušali saznati koliko je sve u toj branši cjenovno otišlo gore.

– To je poskupjelo ove godine, od početka godine cijene su porasle kod naših dobavljača oko 12% posto, a od 1. lipnja još otprilike 8 posto, dakle, do sad 20posto. Ako je nekako prosječna sahrana do sada bila 5 i pol tisuća kuna, sada je to otprilike tisuću kuna skuplje – priča nam Pažur.

Cijena sahrane ponajprije ovisi o modelu lijesa za kojeg se kupci odluče, ima nešto ekskluzivnijih i nešto običniji, modeli su razni. Najskuplji su hrastovi sanduci, oni su sami oko 5 i pol tisuća kuna. Najjeftiniji je 01-socijala, on je 1400 kuna, pojašnjava naš sugovornik. A neki sanduk prosječne cijene je od 1750 pa do 1950 kuna. Takvih modela kod Pažura ima negdje pet ili šest. Ipak, sve je sada skuplje, a cijene su prije ovog porasta rasle zadnji put prije pet godina.

Pitamo našeg sugovornika, o čemu ovisi cijena sahrane.

– Ima puno elemenata, ovisi o tome je l’ se umrlo doma, u domu ili bolnici, treba otići po pokojnika i dopremiti ga, treba ga obući i ima još par usluga– priča nam Pažur.

Inače, kada je on prije 30 godina krenuo u taj posao, to je bio dobar posao od kojeg se moglo normalno živjeti. Danas, i nije tako idealno, jer konkurencija na području Bjelovara je velika, a iako umrijeti nije jeftino, od toga se ne profitira previše.

– Kad sam kretao, bila je kriza i rat, nije se baš mogao birati posao. Taj posao je bio dobar, nije bilo konkurencije. Misle svi da u tome leže novci, ali nije tako. Sahrane nemamo svaki dan, imamo ih 5 do 10 na mjesečnoj razini – kaže i dodaje da njemu taj posao nije depresivan jer se na njega već navikao, ali svjestan je da od toga može tek živjeti i da tu nema neke vrhunske zarade.

I u Komunalcu, odnosno Gradskim grobljima smo pokušali saznati kakva je situacija po pitanju rasta cijena.

– Na pitanje hoće li cijene rasti sukladno postojećoj inflaciji možemo odgovoriti da će u dogledno vrijeme zasigurno doći do određeni korekcija cijena, a koliko, pokazat će provedene analize i nove kalkulacije cijena – pojašnjava Katica Muškinja Matoš iz Gradskih groblja.

To prvenstveno ovisi o analizi koju provodi Uprava Društva Komunalaca i suglasnosti Grada Bjelovara kao osnivača. A evo i kako se sada kreću cijene.

– Cijene pogrebne opreme su otprilike 1.800 kuna (lijes, križ, garnitura, slova, pločica, raspelo) do otprilike 15.000 kuna. Navedena cijena odnosi se na ukope u zemljana grobna mjesta. Za ukope u grobnice potrebno je dodati i limeni lijes koji ima cijenu od otprilike tisuću do 1.300 kuna, ovisno o vrsti lijesa. Na navedene cijene odobravamo 10% popusta za gotovinsko plaćanje – pojašnjava.

Troškovi ukopa ovise o vrsti grobnog mjesta, odnosno je li to grobnica, zemljano grobno mjesto s okvirom ili bez okvira, grobnica za urne, grobnica s potkopom i kreću se od 1.700 kn do 2.200 kn. Inače, cijene ukopa iste su od 2003 godine.

Na 34 Gradska groblja od početka godine do kraja listopada ukopano je 427 osoba, a broj ukopa na mjesečnoj ili tjednoj bazi ovisi o prirodnom mortalitetu. Pitali smo ih i što s onima koji si nikako ne mogu priuštiti ukop.

– Građani koji ne mogu platiti troškove ukopa i pogrebne opreme mogu se obratiti nadležnim tijelima kao što su Centar za socijalnu skrb Bjelovar, a u iznimnim slučajevima Grad Bjelovar, tamo gdje nema nasljednika preminule osobe – pojašnjava.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!