Plenković: Poskupljenja su nepotrebna i lov u mutnom. Sutra idemo s mjerama…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Andrej Plenković večeras se osvrnuo na naglo dizanje cijena nakon uvođenja eura.

-Promjenom valute i ulaskom u Schengen ostvarili smo dva strateška cilja. No, što se tiče dizanja cijena događa se nešto što nismo tražili od aktera. Dio poslovnih subjekata, nažalost, ovo koristi za lov u mutnom, za profiterstvo u kojem dižu cijene. To je loša i nepoštena praksa, s tim treba stati, trebaju se vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i prevesti tečaj pošteno i korektno, kako je država to odradila u korist građana istaknuo je premijer.

Plenković je i rekao da će biti angažirani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor.

– Zadnja 3 dana su na terenu i čekamo njihovo izvješće da vidimo što se točno događa, dodao je.

Premijer je također ponovio da do ovoga ne treba i ne smije doći.

-Ne smije doći do toga jer nakon što je Hrvatska država mjerama Vlade u godini najveće krize regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, izašla s paketima za pomoć svima, pa i cijeloj poslovnoj zajednici, smanjivala PDV. Dakle, ako država odradi svoju ulogu, da pomogne građanima i ministarstvu, da ih porezno rastereti i da onima kojima treba najviše onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera Vlade, odmah neopravdano dižu cijene. Mi ćemo uključiti sve mehanizme države da se to ne događa i da se to spriječi – istaknuo je premijer Plenković.

Ističe da ne može država činiti sve, a onda će netko u mentalitetu koji je čisti bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk, raditi od građana i potrošača nekoga tko nije previše pametan.

– To ne dolazi u obzir i zato će Vlada već sutra donijeti određene mjere. Činit ćemo to i dalje, borimo se protiv inflacije i za strateška ostvarenja. Ne želimo da nam od velikog uspjeha netko napravi nešto bezobrazno, tome ćemo stati na kraj, kazao je premijer i dodao da su sva poskupljenja nepotrebna.

– Garantiram da nikome tko je digao cijenu od nedjelje do ponedjeljka nije narasla cijena nijednog inputa. To je čisto dizanje cijena nauštrb gospodarstva. Nepotrebno i bezobrazno i tome ćemo stati na kraj, dodao je za kraj premijer Plenković.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!