Jerej pravoslavne crkve kod gradonačelnika: ‘Bez obzira na vjeru, svi su pozvani na proslavu Božića u crkvi Svete Trojice’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uoči Božića po Julijanskom kalendaru, kojeg vjernici pravoslavne vjeroispovijesti slave 7. siječnja, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ugostio je jereja bjelovarske crkve Svete Trojice, Stefana Maksimovića. Bila je to prilika da se pravoslavnim vjernicima čestitaju nadolazeći svečani dani, ali i da se istakne dobra suradnja.

– Paroh je u Bjelovar došao početkom prošle godine i puno surađujemo i radimo. Nama je u interesu da obje katedrale budu prekrasne i lijepe. Imali smo i jednu misu tijekom ljeta, na koju smo se odazvali župan, biskup i ja, to je bio lijep događaj. Mislim da je važno da se svi stanovnici našeg grada, bez obzira na vjeroispovijest mogu osjećati na isti način. Želim i Stefanu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti sve najbolje povodom Božića i nove godine – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Jerej Maksimović istaknuo je koliko mu je drago da je dobro prihvaćen u svojoj zajednici, ali i Bjelovaru.

– Ja sam tu kratko i prvi puta na ovakvom prijemu. Ja sam još uvijek u prazničkom raspoloženju, još od Božića 25. prosinca kada sam se radovao, ali i vezano uz pravoslavni Božić, kojem se veselim. Mi imamo odličnu suradnju, nevezano uz naše vjere, jer se poštujemo. Zahvalan sam Bogu što sam došao u ovaj grad. Kad sam došao, malo me bilo strah, ali svi su me prihvatili kao svoga – kaže jerej Maksimović.

– Što se tiče Badnjega dana, u 10 sati je misa, u 17 sati je proslava Badnje večeri, uz tradicionalno paljenje Badnjaka. Na sam praznik Božića imamo liturgiju, poslije koje slijedi druženje. Raduje me što se tada skupi najviše vjernika, ali i brojnih drugih građana koji nisu pravoslavne vjere, pa pozivam sve zainteresirane na proslavu našeg Božića – poziva Maksimović koji se osvrnuo i na obnovu Crkve svete Trojce.

– Crkva je spomenik kulture, većina obnove ide uz pomoć države i ministarstva. Mi smo uz pomoć grada, županije i vijeća urediti okoliš crkve. Vanjski dio je pri kraju, a unutrašnji dio treba temeljitu obnovu, koja je skupa. Nadam se da ćemo te freske, velike umjetničke vrijednosti, uspješno restaurirati. U planu je da se postavi i podno grijanje. Samo restauracija bila bi oko milijun i 700 tisuća kuna, a uz sve ostalo, to će izaći još nekoliko milijuna kuna – pojašnjava. Za kraj, svim je vjernicima čestitao Božić.

– Želim svima Sretan Božić i sve najbolje u novoj godini: Hristos se rodi, vaistinu se rodi!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!