Kuna je još uvijek primarna, ali jedva čekamo da euro postane jedina valuta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 

Na bjelovarskoj tržnici stigao je prvi sajmeni četvrtak s eurom. Dan je to kada se ondje okuplja, uz subotu, najveći broj prodavača i kupaca, a kako teče kupoprodaja u vrijeme kombinacije kuna i eura, provjerili smo na licu mjesta.

-Ide polako. Snalazimo se i mi prodavači i kupci. Iako je danas četvrtak, nema velikih gužvi što je uobičajeno za ovo doba nakon blagdana, a moram priznati da nam samim tim posao olakšan. Vjerujem kako će biti lakše kada kunu skroz izbacimo jer ćemo primati i vraćati samo jednu valutu. Ovako smo stalno u preračunavanjima – priča nam Ivan Bobinac, jedan od omiljenih OPG-ovaca s bjelovarske tržnice. Kako otkriva, kuna je još uvijek češća u plaćanjima nego euro, no očekuje kako će se taj omjer mijenjati u korist eura kako će biti isplaćivane prve ovogodišnje mirovine i plaće u novoj valuti.

-Kupci su vrlo pažljivi jer nam je sve još uvijek vrlo friško, ali snalaze se dobro i mladi i stari. Ipak, primijetio sam da se sve dobro provjerava. Prije su kupci pod normalno ostavljali kunu ili dvije kusura, a sada paze na svaki cent što je sasvim normalno. Kada je pak riječ o samim cijenama, na tržnici su se uglavnom zaokruživale i to u oba smjera. Recimo, cijena tikve kod nas je bila 10 kuna, a sada je jedan euro. S druge strane, mrkva je bila 10 kuna, a sada je euro i pol. Sve ovisi od proizvoda do proizvoda. Naravno, komentari kupaca su raznoliki. Nekima je to u redu, a neki kažu kako im sada mirovina iznosi tek dvije papirnate novčanice pa se pitaju kako s tim preživjeti – prepričava prve euro dojmove naš sugovornik dodavši kako se prodavači na tržnici susreću i sa situacijama u kojima kupci tržnicu doživljavaju kao mjenjačnicu.

-Ima svega, imao sam kupca koji je s 500 kuna došao platiti povrće za nekoliko kuna kako bi nazad dobio eure. Imao sam i kupca koji je dva eura želio platiti s novčanicom od sto eura kako bi imao sitnog. Nažalost, nemamo mi tolike pologe da bismo se mogli nositi s takvim situacijama. U Fini u ponedjeljak nije bilo papirnatih novčanica eura u sitnim apoenima. Nismo mi mjenjačnica. S druge strane, na staru godinu se jako puno plaćalo s kovanicama kune. Na kraju dana sam imao više od dva i pol kilograma kovanica – otkriva mladi Bobinac ističući kako će se narod priviknuti na novu valutu kao i na sve drugo, samo će u početku trebati obratiti pažnju i to posebice na kovanice kojih će ubuduće biti mnogo više nego papirnatog novca.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!