Cijepljenjem i redovitim pregledima se rak vrata maternice može pobijediti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Hrvatski dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice tradicionalno je obilježen i na bjelovarskoj tržnici. Mimoza nije odabrana slučajno jer se upravo simbolikom tog cvijeta javnost želi senzibilizirati o važnosti edukacije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

-Poruka koju želimo poslati svim ženama je da redovito odlaze na redovite ginekološke preglede, da se cijepe protiv HPV-a i da vode brigu o vlastitom zdravlju – kaže predsjednik Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije Ivan Jurišić.

Ivan Jurišić, predsjednik Lige protiv raka BBŽ

Od raka vrata maternice prema posljednjim podacima koje je iznio Jurišić godišnje u Hrvatskoj oboli oko 300 žena, a njih oko 120 umre. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od raka tijela maternice godišnje oboli 25 žena. Iako je smrtnost od raka vrata maternice i dalje zabrinjavajuće visoka, ako se otkrije na vrijeme bolest je izlječiva.

-Može se izliječiti ako se na vrijeme otkrije papa testom, stoga svim mladim ženama savjetujemo da nakon prvog spolnog odnosa ili nakon što napune 18. godina naprave papa test, a ako su dva testa u redu tada se može prolongirati da se testovi rade svake tri godine – tumači Jurišić.

U slučaju dijagnoze raka uz samo liječenje važan je i stav, odnosno važno je ne odustati i znati da rak ne znači kraj, poručuju žene koje su neki oblik raka preboljele.

-Moja poruka bi bila da se ništa ne morate bojati, ako ste došli na vrijeme sve će biti u redu i ozdravit ćete. Moj primjer je da sam došla na vrijeme i da sam nakon dvadeset godina zdrava žena – puna optimizma nakon preboljenja karcinoma dojke poručuje predsjednica Udruge žena oboljelih od karcinoma dojke Bjelovar, Milica Carek.

Milica Carek, predsjednica Udruge žena oboljelih od karcinoma dojke Biser Bjelovar

Sve žene se za pomoć, savjet i podršku mogu obratiti udruzi čija su im vrata, iskustvo, a po potrebi i rame za plakanje uvijek širom otvoreni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!