Prošla je godina, a bjelovarsko-bilogorski SDP se još nije zbrojio. Hoće li to iskoristiti Socijaldemokrati?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošlo je više od godinu dana otkako su iz SDP-a najavili izbore za županijsku i lokalne organizacije te stranke u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Podsjetimo, nakon raskola u SDP-u BBŽ u jesen 2021., kada je stranku napustio velik dio članstva nezadovoljan stranačkim vodstvom i politikom Peđe Grbina, izbori su održani samo u Daruvaru, Garešnici, Siraču i Dežanovcu, a zadatak da ih provede i u ostatku županije dobio je tada imenovani povjerenik Dalibor Rohlik. No, izbori do danas nisu održani.

-Situacija na terenu je komplicirana, nije bajna, no imamo u planu određene aktivnosti o kojim sada ne bih želio previše govoriti – kazao nam je u kratkom telefonskom razgovoru Dalibor Rohlik.

Kako neslužbeno doznajemo, za SDP trenutno najveći problem predstavlja bjelovarska organizacija. Točnije, izostanak iste. U skoro godinu i pol dana bjelovarski stranački povjerenik Vedran Smešnjak nije uspio okupiti ekipu koja bi oživjela stranku koja, primjerice, nije ni ponudila liste za nadolazeće izbore za mjesne odbore u Bjelovaru.

Situacija nije puno bolja biti u drugim gradovima i općinama. Izuzetak je Daruvar u kojem je stranka, predvođena mladim predsjednikom Igrom Jarešom, poprilično stabilna i trenutno ima tri gradska vijećnika. A upravo broj vijećnika u drugim vijećima i Županijskoj skupštini najbolje svjedoči o strmoglavom padu SDP-a. Primjerice, u Bjelovaru, u kojem je svojedobno na izborima dobivao najviše glasova, SDP danas nema niti jednog vijećnika. U Županijskoj skupštini imaju jednog predstavnika.

I ono malo mandata koje su osvojili na prošlim, za njih povijesno lošim, izborima, izgubili su nakon što su izabrani vijećnici odlučili SDP-u reći zbogom. A većina njih utočište je pronašla u novoj stranci – Socijaldemokratima. Prvi čovjek te političke opcije u BBŽ, inače bivši šef garešničkog SDP-a, Slaven Đurđević, kaže kako broj njihovih simpatizera u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svakodnevno raste.

-Uskoro bismo trebali započeti s formalnom registracijom lokalnih stranačkih organizacija na području cijele Hrvatske, pa tako i u našoj županiji. Već sad znamo da ćemo ih imati u Garešnici, Grubišnom Polju i Čazmi te u više općina, a vjerujem kako će s vremenom zaživjeti i u Bjelovaru i Daruvaru – ističe Đurđević.

Osim „odbjeglih“ SDP-ovaca, kaže Đurđević, svoje mjesto u Socijaldemokratima vide i drugi građani, pa i članovi nekih drugih udruga i političkih opcija. S imenima, kaže, još ne želi izlaziti u javnost. No, nije tajna da su na dosadašnjim skupovima Socijaldemokrata u Zagrebu i Bjelovaru viđeni politički istaknuti pojedinci, među kojima i bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

-Da, gospodin Bajs je bio na nekim skupovima u Zagrebu, no o suradnji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nismo razgovarali – zaključuje Đurđević. (stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!