Linija besplatne i anonimne pomoći žrtvama nasilja je i dalje aktivna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Hrvatskoj je jedna žena zlostavljana svakih 15 minuta, najčešći nasilnici su njima bliske osobe, a nasilje se nerijetko odvija unutar obitelji, okruženja koje bi trebalo biti sigurna zona. Zbog srama, straha, ali i činjenice da su o zlostavljaču nerijetko ekonomski ovisne o nasilju često šute. Od prvog doživljenog napada do prijave u prosjeku prođe dugih sedam godina. Prije nego ono kroz što prolaze prijave policiji, dio žrtava nazove neku od anonimnih i besplatnih S.O.S. linija poput one koju vodi bjelovarska udruga Iris. Na taj način dobiju podršku, ohrabrenje i savjet bez straha da će nasilje morati i službeno prijaviti prije nego što su to same spremne.

-Mi smo ovdje da poslušamo priču koja je s druge strane linije, da damo savjet kome se obratiti i od drugih institucija koje bi mogle pomoći, možda da se uključe u nekakav program. Žrtve se uvijek boje sudskih procesa koji su dugotrajni i boje se kako će oni završiti tako da je strah od nepoznatog i neizvjesnosti uvijek prisutan. No, mi smo tu da pružimo podršku, da usmjerimo strahove prema nečemu poznatom što će im ipak uliti povjerenje i u sustav – kaže voditeljica bjelovarske sigurne kuće Iskrica Strčić.

Voditeljica skloništa za žene žrtve nasilja Iskrica Strčić

Nakon tog prvog koraka, anonimnog poziva u kojem se žrtve ohrabre izreći da su žrtve nasilja, dio ih napravi i onaj sljedeći.

-Iz iskustva udruge Iris mogu reći da nakon prvog poziva može uslijediti i onaj drugi poziv i treći i da žrtva stječe povjerenje u nas i da osnažuje svoje misli, a sigurna sam da to pokreće cijeli proces i da se one osnažuju i dobivaju povjerenje u sustav, traže pomoć, a iz tog traženja proizlaze rezultati – napominje Strčić.

Besplatna telefonska linija je u Bjelovaru uspostavljena projektom “Sigurna kuća”, ali je nastavila s radom i nakon njegovog završetka. Na njoj su za sada četiri volonterke, a svi koji, odnosno koje žele volontirati prije toga moraju proći edukaciju.

-Moraju proći kroz protokol i upoznavanje s radom sa žrtvom. Volonteri ne pružaju stručnu pomoć na liniji već samo usmjeravaju do prvog stručnog djelatnika koji onda preuzima i pruža pravnu pomoć, savjetovanje, psihosocijalnu pomoć i podršku. No, jako je bitno da se osoba osposobi za rad na liniji, da bude spremna kad žrtva nazove i da ju smireno i educirano zna uputiti dalje – ističe voditeljica bjelovarskog skloništa za žene i djecu žrtve nasilja.

Telefoni u pravilu češće zvone nakon javnih istupa jer žrtve na taj način saznaju da se imaju kome obratiti za pomoć.

-Mogu reći da se interes povećava kada imamo medijsku popraćenost. Nakon svake akcije udruge Iris, kada objavimo broj, žrtve se osnaže ili netko od njihove obitelji ili prijatelja nazove jer žele dobiti informaciju kamo uputiti žrtvu, ohrabriti ju kako bi ju netko poslušao i dao joj savjet. To je prvi korak promjene – kaže Iskrica Strčić.

Bjelovarska telefonska linija za žrtve nasilja radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 20 sati, utorkom od 9 do 13 i četvrtkom od 16 do 20 sati. Broj na koji se žrtve nasilja mogu obratiti je 0800 200 033. Linija je besplatna i anonimna i može barem odškrinuti vrata izlaska iz nasilja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!