Borba protiv HPV-a: Kreće se s akcijom dobrovoljnog cijepljenja djece od petog do osmog razreda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Siječanj je mjesec kada naglasak stavljamo na žensko zdravlje, a u fokusu se nalaze prevencija i rano otkrivanja raka vrata maternice. Riječ je o malignoj bolesti koja je, posebno naglašava novoizabrani predsjednik županije Lige protiv raka Ivan Jurišić, u velikoj mjeri preventabilna zahvaljujući cijepljenju protiv HPV-a i predkanceroznom probiru, odnosno PAPA testu.

Nacionalni program

-Rak vrata maternice je maligna bolest čiji uzročnik nam je poznat. To je HPV. Za razliku od toga, kod drugih malignih bolesti krivac nam još uvijek nije poznat. Upravo zato se sada radi na ponovnom pokretanju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice. Cilj je u rizičnoj skupini žena od 25 do 64 godine probirom prevenirati razvoj raka. Takav organizirani probir je jako važan jer uključuje velik broj žena. Osim toga, vrlo je važno cijepljenje mladih protiv HPV-a. Kod nas se cijepiti mogu mladi od osmog razreda do navršenih 25 godina života, a uskoro se kreće u akciju dobrovoljnog cijepljenja djece od petog do osmog razreda. Prema posljednjim podacima, kod nas je cijepljeno 44 posto djevojčica i 25 posto dječaka. Pozitivan primjer svakako je Švedska gdje je procijepljenost mladih od 10 do 17 godina čak 90 posto – ističe Jurišić napominjući kako je cijepljenje preporučljivo prije samog izlaganja infekciji HPV-om, odnosno prije prvog spolnog kontakta. U Bjelovaru se cijepiti može svake treće subote u mjesecu od 9 do 12 sati u županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Kako bi se podigla svijest o bolesti, mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, ovih se dana obilježava Europski tjedan prevencije karcinoma vrata maternice.

Žene nisu same

-Unatoč činjenici da se rak vrata maternice može prevenirati, u Europi svake godine 60 tisuća žena oboli, a njih 30 tisuća od ove bolesti umire. U Hrvatskoj već dugi niz godina bilježimo oko 320 novooboljelih i 120 umrli žena godišnje – otkriva službene podatke naš sugovornik napominjući kako žene koje se susretnu s ovom i sličnim dijagnozama nisu same.

– Žene nisu same. Uvijek nam se mogu obratiti. U Bjelovaru imamo stvarno izvrsne liječnike. Mi u Ligi protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije smo raširenih ruku. Pozivam sve da se učlane kako bismo im bili potpora. Svi su pozvani. Tu smo jedni za druge za bilo kakav savjet ili što god treba u okviru naših mogućnosti. Članovi su stup Lige. Imamo redovita druženja, u Ligi smo razvili ugodnu obiteljsku atmosferu. Pričamo o problemima, a najvažnije je da svaki naš član zna da nije sam – zaključuje Jurišić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!