Zdenka Brebrić dobitnica je ‘učiteljskog Oscara’! A za sve su ‘krive’ Krešine priče u doba korone

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zdenka Brebrić, doktorica znanosti, stručna suradnica pedagoginja pri I. osnovnoj školi u Bjelovaru, dobitnica je izuzetno vrijedne strukovne godišnje nagrade ”Nagrada Ivan Filipović” u području osnovnog školstva za 2021. godinu.

Brebrić je rođena u Grabovici, a osnovnu školu i osnovnu glazbenu školu završava u Travniku, a srednju školu u Zagrebu u Centru za kulturu i umjetnost, smjer, animator kulture. Studij pedagogije završava na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1987. godine. Poslijediplomski studij upisuje 2004. godine na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, a zvanje magistrice stječe 2008. godine. Doktorirala je 2021. na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Radi kao stručna suradnica pedagoginja u I. osnovnoj školi Bjelovar, a autorica je mnogih stručnih i znanstvenih radova, a profilirala se kao književnica koja piše priče, romane i poeziju, književna djela od kojih su mnoga i nagrađivana. Dobila je niz nagrada za odgojno-obrazovni rad te za književni rad. Jedna je Međunarodna nagrada za najbolju priču ”Forum Femmes Méditerranée”, Marseille, (2012.).

– Nagrada je vrhunac nagrađivanja nas učitelja, stručnih suradnika i nastavnika. To je nagrada čije ime, meni osobno, ali sigurno i svakom prosvjetaru puno znači. Radi se o našem Ivanu Filipoviću kojem se bliži 200 godina od rođenja. On je osnivač i začetnik profesionalnog udruživanja i uopće prva osoba koja je ozbiljno shvaćala našu profesiju te radila na dignitetu. Filipović je ujedno i pokretač i osnivač Hrvatsko pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava, borio se za slobodnu školu. Zato je sam naziv nagrade jako bitan, a bitan je i zato što sam ja radim dugi niz godina u našem ogranku HPKZ-a i uređujem Bjelovarski učitelj – rekla je Brebrić.

Radi se, kaže, o svojevrsnom “učiteljskom Oscaru” pa ne može biti ponosnija što se upravo ona našla među dobitnicima. Inače, postoji nagrada za životno djelo i na godišnjoj razini, a Brebrić je dobila godišnju nagradu iz područja osnovnih škola.

– Najviše bih se zahvalila našoj predsjednici ogranka HPKZ-a, Orneli Malogorski, te svim članovima odbora koji su me predložili, naravno svojim kolegicama i kolegama iz I. OŠ jer sam zahvaljujući njihovoj suradnji uspjela provesti neke od svojih projekata. Hvala i mojoj obitelji – dodaje.

Bila je Zdenka Brebrić u 2021. godini vrlo aktivna.

– U 2021. godini sudjelovala sam na nekoliko međunarodnih kongresa, a izašla su mi i dva znanstvena rada. U toj godini sam doktorirala, a ono što mislim da je prevagnulo je moja napisana i publicirana knjiga “Ja u doba korone: Krešine priče”. Objavila sam i puno videa koji su učenicima pomogli da se snađu u online nastavi – poručila je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!