Biste li pojeli tortu pripremljenu s brašnom od skakavaca ili crva?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što kažete na to da dok gledate utakmicu umjesto čipsa grickate cvrčke ili se zasladite slasnim kolačem za čije ste pečenje koristili brašno od skakavaca ili crva brašnara i to ne u Aziji, Africi ili Južnoj Americi nego ovdje? Od nedavno je i to moguće jer je Europska agencija za sigurnost hrane odobrila prodaju takozvane nove hrane, primjerice brašna od kućnih zrikavaca i već spomenutog crva brašnara. Udruge za zaštitu životinja se zgražaju i ističu kako bi se trebali okrenuti namirnicama biljnog mesa, znanstvenici pak ukazuju na to da su kukci itekako hranjivi, da su dobar izvor masti, vitamina, proteina i mineralnih tvari i da je iskoristivost željeza iznimno visoka. Naš zazor prema takvoj hrani (jer većina na tanjuru preferira konkretnije meso) nazivaju kulturološkim predrasudama koje se mogu nadići ako će takvu hranu promovirati slavni kao što već čine Angelina Jolie i Zac Efron. Dijelu Bjelovarčana ni Jolie, ni Efron, a vjerojatno ni cijela reprezentacija sportskih idola ne bi promijenila mišljenje. Od same pomisli da probaju tako nešto im je gotovo mučno.

-Ne bih probao, nisam lud. Gadi mi se sama pomisao da to jedem, čim pomislim da je to od kukaca povratio bih – odbacuje samu mogućnost kušanja Ante Lukić.

Ni Kata Klečina nije oduševljena pomišlju na tu, na ovim područjima, neuobičajenu hranu.

-Ne bih probala. Ne znam zašto, ali ne bih. Bila sam jednom u Vijetnamu i bilo je takve hrane dosta na ulici, ali nisam uspjela probati, ali ako za preživjeti ne bih imala ništa drugo, tada bih jela. Tada sve dobro dođe – kroz smijeh će gospođa Kata.

I dok jednima od same pomisli pada mrak na oči, drugi su širih gastronomskih vidika.

-Bih, da. Dosta sam otvorena prema novim pogledima i namirnicama u kuhinji tako da ‘zašto ne’. Putovala sam po Kini, jela sam i škorpiona koji ima okus kao kozice s ljuskom. Probala bih i insekte, pogotovo jer zbog općenitog povećanja populacije treba razmotriti i druge resurse hrane – kaže Maja Starek.

Ugostitelji s kojima smo razgovarali su nam odgovorili ‘da ni sami ne znaju što bi rekli na to bi li Bjelovarčani na meniju prihvatili i takvu hranu’. Poljoprivrednici su pak sigurni da na njih ova novina neće utjecati.

-Takva vrsta prehrane u Europi nije raširena, a pogotovo ne u Hrvatskoj. Znam da se trendovi mijenjaju i nitko ne može znati što nam budućnost nosi, ali mislim da to kod nas sada nije aktualno. Možda će biti nekih pokušaja iz znatiželje – kaže tomašički ratar Slavimir Brkić.

Ratari u svakom slučaju ne moraju strahovati jer teško da ćemo klasično pšenično brašno zamijeniti onim od skakavaca.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!