Napadi na bjelovarske liječnike: Kći pacijentice završila na sudu zbog prijetnji bombom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Divljački napad na virovitičku liječnicu Elviru Koić, psihijatricu koja je svojevremeno bila voditeljica Odjela za psihijatriju bjelovarske bolnice, nedavno je šokirao hrvatsku javnost. Ujedno, ovaj događaj je medijsko svjetlo uperio na pitanje sigurnosti liječnika na njihovom radnom mjestu. Kakva je situacija u Općoj bolnici Anđelko Višić Bjelovar, provjerili smo s ravnateljicom Sanelom Grbaš Bratković koja otkriva kako se u našoj bolnici liječnici najviše susreću s verbalnim napadima iako ponekad dolazi i do puno ozbiljnijih prijetnji.

Rizični odjeli

-Pacijenti ili njihove pratnje glasno vrijeđaju, upućuju psovke, prijete tužbama, objavama u medijima, prijavama Ministarstvu zdravstva, fizičkim obračunom, ali ima i prijetnji oružjem. Najrizičniji je OHBP jer pojedini pacijenti ili pratnja ne prihvaćaju činjenicu da se ondje pregledi ne obavljaju redom dolaska, već prema trijažnim kategorijama, a često dolaze i alkoholizirani pacijenti. Odjel za psihijatriju je također rizičan jer su njihovi pacijenti, s obzirom na prirodu svojih bolesti, često verbalno i psihički agresivni, a također dolaze i alkoholizirani pacijenti – ističe Grbaš Bratković dodajući kako ni ostali odjeli nisu isključeni iz različitih incidenata i napada na liječnike.

-Najčešće je riječ o verbalnim napadima osobito u ambulantama jer pojedini pacijenti ili njihove pratnje ne mogu prihvatiti da je, uz sva nastojanja, satnicu s potvrde o narudžbi teško uvijek ispoštovati. Tome je tako zbog ograničenog broja liječnika koji često u istom danu rade na više radilišta – od ambulante preko operacija pa sve do dijagnostike – pojašnjava ravnateljica. U moru svakodnevnih prijetnji, svakako se istaknula ona kćerke jedne pacijentice koja je telefonom prijetila da će baciti bombu te sve zapaliti. Naravno, prijetnja je prijavljena policiji koja je postupila prema službenoj dužnosti, a djelatnici OHBP-a, kojima su prijetnje i bile upućene, pozvani su na sud kako bi dali izjave.

Visoke kazne

Kako je jasno vidljivo iz ovog primjera, u slučaju napada, liječnik može taj napad prijaviti policiji koja dalje postupa po službenoj dužnosti.

– Za istaknuti je kako je izmjenama Kaznenog zakona iz 2018. godine uvedeno kazneno djelo Prisile prema zdravstvenom djelatniku. Kako kaže članak 315, tko doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Također, prema drugom stavku ovog članka, ako je kaznenim djelom iz stavka 1 ovoga članka doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ih drugog zdravstvenog radnika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – pojašnjava zakonske odrednice ravnateljica Grbaš Bratković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!