Dom za starije osobe Bjelovar od prvog travnja diže cijene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Korisnicima Doma za starije osobe Bjelovar prvog travnja neće biti do smijeha jer im s tim datumom cijena smještaja raste za 20 posto. U domu se pravdaju da nemaju izbora. Namirnice su im poskupjele za oko 15 posto, struja 65 posto, strahuju od novog poskupljenja energenata, a uz to od siječnja svakog mjeseca moraju platiti 3.300 eura kredita za obnovu. Svaki mjesec završavaju s 18,5 tisuća eura minusa zbog čega svaka dva do tri mjeseca povlače za rukav Županiju. Tako više ne ide.

-Kada se sve zbroji u rasponu od rujna 2021. do današnjeg dana Bjelovarsko-bilogorska županija je samo za to da spriječi da Dom za starije ulazi u probleme s redovitim funkcioniranjem izdvojila 4,2 milijuna kuna svojih vlastitih sredstava i to mimo onih decentraliziranih – navodi županijska pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Prugovečki Klepac.

Umjesto Županije sada će više novca tražiti od korisnika, a izračunali su da samo da budu na nuli cijene trebaju podići za dvadeset posto. Ona nije mijenjana posljednjih godinu i pol, ali je prije toga u dva navrata dignuta za ukupno 35 posto. Hoće li to dovesti do iseljavanja korisnika teško je reći.

-Nemamo informaciju koliko će se njihov broj smanjiti. Mi smo i dalje najjeftiniji u toj kategoriji i u usporedbi s ostalim domovima kontinentalne Hrvatske mi ne odskačemo. Moja procjena je da 50 posto korisnika nemaju dovoljno veliku mirovinu, a tu dolaze zakonski obveznici uzdržavanja koji će taj teret morati podnijeti – navodi ravnateljica Doma za starije Sanela Mlatilik i dodaje da je u domu 250 korisnika, a na listi čekanja njih oko tri tisuće.

Novo dvadesetpostotno poskupljenje korisnici su očekivano dočekali s ogorčenjem jer i njihove su mirovine, kažu, male.

-To je najveća sramota i gadost na ovom svijetu! Penziju ti digne dva, tri posto, a dom dvadeset posto! – ljuti se Stjepan Jovčić kojem će nakon poskupljenja od mirovine ostati 15 eura.

Nezadovoljstvo ne krije ni Ana Novaković koja svoju mirovinu neće ni vidjeti.

-Bit ću na nuli – jasna je gospođa Ana.

Od prvog travnja će najjeftinija soba u stambenom dijelu biti 402,95 eura, a najskuplja u stacionaru 523,99 eura. Dom za starije osobe Bjelovar uz to čekaju nova ulaganja jer primjerice treba zamijeniti krovište i urediti staze, ali to, uvjeravaju, neće dovesti do novog poskupljenja.

-Ne, neće. Te kapitalne investicije će biti preduvjet za dom može normalno funkcionirati, a ovo poskupljenje će omogućiti da dom redovno posluje bez minusa – ističe Prugovački Klepac. Za nova ulaganja je plan javljanje na dostupne natječaje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!