[FOTO] U srcu Bjelovara o dojenju će govoriti domaći, ali i europski stručnjaci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar još jednom pokazuje da je grad koji daje snažnu potporu dojenju. Ovoga puta jasno je to vidljivo kroz međunarodni tečaj Suvremene spoznaje o dojenju za “Rodilište prijatelj djece” koji organizira Veleučilište u Bjelovaru. Tijekom tri dana održat će se čak 19 različitih predavanja i tri radionice vezane uz dojenje. Sve njih održat će stručnjaci ne samo iz Bjelovara i Hrvatske, već i predavači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Švedske. Tako će se, između ostalog, govoriti o zdravlju majki, dojenju i lijekovima, medicinskim indikacijama za dohranu, utjecaju postupaka tijekom porođaja, postnatalnim postupcima potpore dojenju, stanju dojki i bradavica, dojenju nakon carskog reza, izazovima opskrbe mlijekom.
Koliko se dojenju pridaje pažnje u Hrvatskoj, naglasio je pedijatar s KB Sveti duh Milan Stanojević napomenuvši kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima pravilnik o zaštiti i promociji dojenja.
– Taj program mi imamo desetak godina, a upravo je u tijeku donošenje novog programa. Cilj tečaja je upoznati sve polaznike s novim pravilima i novim koracima vezanim uz dojenje – kazao je prof.dr.sc Stanojević.

 

Inače, na promociji dojenja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sustavno se radi već godinama. Uz kampanje u javnim ustanovama, označavanje mjesta za dojenje na javnim mjestima i slično, u BBŽ, ali i drugim hrvatskim gradovima Udruga Za zdravo i sretno djetinjstvo na čelu s pedijatricom Marijom Čatipović u suradnji s Alfa radijem u više je navrata organizirala jedinstvenu manifestaciju Ljepota majčinstva te objavila vrijedne publikacije o dojenju. Stoga ne čudi kako je upravo doktorica Čatipović jedna od idejnih začetnica ovog tečaja.
– Same pripreme su trajale tri mjeseca. Jednom prilikom mi je doktor Goran Pavlović, voditelj Odjela za ginekologiju bjelovarske bolnice, kazao kako je našim primaljama potrebna edukacija. Time je sve započelo, a vjerujem kako će ova tri dana svim njezinim polaznicima biti poučna i zanimljiva – naglasila je primarijus Čatipović dok je doktor Pavlović istaknuo kako su primalje u bjelovarskoj bolnici zaslužile ovakvu edukaciju.


– Zaista je prelijepo gledati ih kako rade. Lijepo je imati modernu opremu, uređeni prostor, suvremene lijekove, no sve to ne vrijedi ništa bez ljudskog faktora, empatije i edukacije – naglasio je doktor Pavlović. Trodnevnu edukaciju predavanjem o prednostima dojenja započela je dekanica veleučilišta u Bjelovaru Zrinka Puharić pojasnivši zašto je važno dojenje, ali i zašto je važan kontakt majke i djeteta neposredno nakon poroda.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!