Premijer Plenković predstavio paket mjera ‘težak’ 1,7 milijardi eura, imamo sve detalje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Paketom mjera koji predstavljamo želimo dati odgovor na energetsku krizu s kojom smo suočeni, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak predstavljajući četvrti paket mjera pomoći građanima, ustanovama i poduzećima, vrijedan 1,7 milijardi eura.

Vladin odgovor na globalnu energetsku krizu i inflaciju sastoji se od tri elementa pomoći –  ublažavanja rasta cijena energije, zaštite od inflacije te posebnih potpora i poticaja.

Nastavljamo, kao i do sada, sa istom političkom zamisli – dati odgovor na krizu s kojom smo suočeni, rekao je uvodno Plenković.

“Globalna energetska kriza nam je prouzročila inflatorne pritiske pa želimo s mjerama koje poduzimamo praktički zadnjih više od godinu dana, a kada uključimo i covid gotovo zadnje tri godine, postići tri temeljna cilja – za građane i za gospodarstvo i sve druge institucije ublažiti rast cijena energenata, zaštititi maksimalno moguće od inflacije te dati posebne potpore i poticaje različitim ciljnim skupinama kalibrirano, tako da pomognemo onima koji su u krizi najranjiviji”, istaknuo je.

Cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor, malo poduzetništvo i poduzetnike ostaje ista do kraja rujna, dok do kraja ožujka iduće godine ostaje ista cijena plina, a do tada se produžuje i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate, a Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom te poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prijevoznicima, te će ulagati u energetsku učinkovitost.   (Hina)

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!