Evo što se planira graditi u Grubišnom Polju i Dežanovcu uz pomoć NPOO-a

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Grubišno Polje i Općina Dežanovac u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom prijavit će projekt izgradnje Centra za starije osobe na natječaj Ministarstva socijalne politike koji se financira putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sporazum o zajedničkoj prijavi potpisali su u četvrtak u Grubišnom Polju župan Marko Marušić i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh. Centar za starije osobe u tom gradu tako bi trebao biti kapaciteta 102 osobe, veličine 4.800 četvornih metara na tri etaže, a vrijednost se procjenjuje na devet milijuna eura.

„Drago mi je što smo partneri u ovom hvalevrijednom projektu ukupne vrijednosti veće od devet milijuna eura koja osim socijalnog karaktera ima i gospodarski, ali i demografski karakter. Izgradnjom Centra otvorit će se 70-ak novih radnih mjesta, a osim samog smještaja, oni će se baviti i aktivnostima poput Pomoći u kući i programa Zaželi”, istaknuo je župan Marko Marušić. Gradonačelnik Mađeruh kazao je da je izgradnja Centra projekt koji nije nastao preko noći nego se dugo pripremao, a prve ideje nastale su još prije 15 godina kada je Grubišno Polje među prvim gradovima u Hrvatskoj osnovalo sustav pomoći u kući starijim osobama.

„Ovo je je veliki projekt, ali ušli smo u njega na bazi podataka koje imamo zahvaljujući aktivnostima koje smo započeli još prije 15 godina kada smo uveli program pomoći u kući i inkluziju. U našoj strukturi stanovništva osobe starije od 65 godina imaju udio veći od 20 posto, a ovo je projekt regionalnog karaktera koji se nadovezuje s primjerice, Veteranskim centrom čije se otvorenje planira uskoro u Daruvaru”, pojasnio je gradonačelnik Mađeruh. Osim Grubišnog Polja, izgradnju Centra za starije osobe u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prijavit će i Općina Dežanovac; a riječ je o pozivu koji je otvoren potkraj prošle godine, a ističe 24. ožujka.

Sporazum o partnerstvu potpisan je i s Općinom Dežanovac

Svrha poziva je poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe i to kroz unaprjeđenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga tim osobama izgradnjom novih te rekonstrukcijom i dogradnjom postojećih objekata uz njihovo adekvatno opremanje. Uspostavom centara želi se osigurati dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe i čije se potrebe ne mogu zadovoljiti u okviru obitelji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!