Cijene školskih izleta više nego ikada, no roditelji i dalje ne odustaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što je dvije godine na školske izlete gotovo u potpunosti stavljena pauza iz epidemioloških razloga, lani su djeca ponovno slobodno krenula na putovanja. Najveći financijski izdatak svakavo su maturalci na koja odlaze učenici sedmih razreda osnovnih i trećih razreda srednjih škola.

Ove godine odredište učenika svih sedmih razreda bjelovarske II. osnovne škole je Segec Donji nedaleko od Trogira. Cijena četverodnevnog aranžmana početkom rujna iznosi 366 eura za jednokratna i 392 eura za plaćanja na rate. U toj cijeni dobivaju sve – prijevoz, smještaj, puni pansion, ulaznice u Nacionalni park Krka te na tvrđavu Klis te razgledavanje Splita, Trogira i Šibenika uz turističke vodiče.

Kako doznajemo od jedne mame čiji sedmaš ove godine kreće put Dalmacije, negodovanja roditelja zbog cijene, barem onih glasnih nije bilo, a većinu njih posebno veseli što će djeci biti ispunjeni dani od jutra do večeri i što im dodatan novac u principu nije potreban osim za kupnju suvenira.

Kada je riječ o srednjim školama, dio budućih maturanata krajem kolovoza kreće na osmodnevni put u Italiju, Francusku i Španjolsku. Obići će Rim i Vatikan, Barcelonu gdje će uživati u ljepotama čarobnih fontana, Dalijevog muzeja, aqua parka, Stadiona Camp Nou, a u povratku i Monte Carlo, Nicu, Monaco i Cannes. Od Italije do Španjolske putovat će brodom, imati puni pansion te uključene sve potrebne ulaznice. Konačna cijena koju će roditelji trebati platiti za ovo putovanje iz snova iznosi 641 euro.

-U uži izbor ušlo je ovo putovanje te Bugarska i Makedonija što je bila povoljnija opcija, no roditelji su se usuglasili da su Italija, Španjolska i Francuska ipak bolji izbor. Zaista nisam čula da se netko bunio – otkriva majka budućeg maturanta. Jesu li to visoke ili realne cijene, teško je nagađati, no usporedbe radi, lanjskog lipnja su učenici bjelovarske II. osnovne škole na trodnevni maturalac išli u Istru što su roditelji platili 1200 kuna.

-Djeca su za taj novac dobila prijevoz, smještaj, polupansion, ulaznice za kulturne znamenitosti i Nacionalni park Brijuni. Djeca i mi roditelji su bili vrlo zadovoljni – priča mama prošlogodišnjeg putnika.

Učenje i zabava

Ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar Vladimir Štefanec ističe kako učenici tijekom svoje četiri godine srednjoškolskog obrazovanja imaju planirano nekoliko putovanja različite duljine, a svrha svih njih je i učenje i zabava.

-Najveće putovanje svakako je maturalno na koje idu učenici trećih razreda. Sama organizacija započinje roditeljskim sastankom na koji dolaze predstavnici agencija, a potom sami roditelji biraju ponudu. Da su cijene porasle, to je činjenica, no učenici i dalje idu na školska putovanja. Ona su sastavni dio obrazovanja i meni je zaista drago što je tako jer su putovanja prilika da djeca nauče nešto novo, ali i da im ostanu lijepe uspomene za cijeli život. Bila bi šteta da misle da nema dalje od shopping centra u Zagrebu – kazao je Štefanec koji u konkretne cijene školskih putovanja nije ulazio, ali je otkrio kako je putovanje za učitelje koje je nedavno organizirao poskupjelo gotovo dvostruko u odnosu na vrijeme prije korone. Da djeca ne odustaju od školskih putovanja potvrdio je i ravnatelj bjelovarske IV. osnovne škole Nikola Margetić koji je podsjetio kako je u posljednje vrijeme poskupjelo sve pa tako i školski izleti.

– Reakcije roditelja kao i broj putovanja djece nisu se značajnije promijenili u odnosu na razdoblje prije poskupljenja – kratko je otkrio Margetić.

Poskupjeli hoteli, izleti, benzin, hrana…

Da je na pitanje koliko su poskupjela putovanja teško dati konkretan odgovor istaknula je Mirela Kuharski, voditeljica poslova u bjelovarskoj podružnici Čazmatransa. Kako je pojasnila, na cijenu putovanja od nekoliko dana utječe više komponenti – od prijevoza preko hrane pa sve do smještaja i uključenih izleta.

-Sve redom je poskupjelo – benzin, ručkovi, ulaznice u muzeje i nacionalne parkove… Naravno, sve to utječe na konačnu cijenu baš kao i broj djece koja u konačnici na putovanje odlaze. Naime, nije isto imate li u autobusu 25 ili 40 djece. Jako je bitno da je tura dobro popunjena jer su male grupe uvijek skuplje. U čitavom ovom valu poskupljenja, jedino je ista ostala cijena naših usluga organizacije putovanja. Ipak, na kraju je važno reći da je o konkretnim poskupljenjima teško govoriti jer ćete teško imati dva ista izleta. Cijena ovisi o tome kakav se hotel bira, koji su točno izleti uključeni, o trajanju putovanja… To je kao da uđete u trgovinu tenisicama pa pitate koliko su one poskupjele. Generalno jesu, ali sve ovisi od modela do modela – napominje Kuharski dodajući kako roditelji, kao i uvijek do sada, imaju mogućnost plaćanja na rate.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!