Od raka dojke u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje oboli 70, a umre 20 žena!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je Dan narcisa kada se upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti u žena raka dojke. Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. je zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke. Obilježavanju Dana narcisa – Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i ove godine pridružila se Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke i Klub laringektomiranih osoba Bjelovar.

Akcija je tradicionalno održana na bjelovarskoj tržnici, a sav prihod od akcije bit će doniran Općoj bolnici Bjelovar za kupnju reagensa za tumorske biljege za dojku. Akcija se u Bjelovaru održava 22 godine, a na razini cijele Hrvatske 27 godina.

– Karcinom dojke je prvi karcinom od kojeg žene obolijevaju, ne samo u Hrvatskoj nego i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U našoj županiji godišnje obolijeva oko 70 žena, a umire oko 20. Na razini Hrvatske oko 3000, a umire oko tisuću žena. Ta brojka govori da svaka deseta žena u Hrvatskoj obolijeva od karcinoma dojke – rekao je Želimir Bertić, predsjednik Lige protiv raka BBŽ.

Iako je za vrijeme pandemije koronavirusa postojala bojazan da će broj oboljelih žena rasti, on je ostao isti.

– No, kada bi se vratili pet do šest godina unazad, brojke su nam dobre, pogotovo zbog nacionalnih preventivnih programa otkrivanja raka dojke i debelog crijeva. Pozivam sve žene da redovito, jedan put mjesečno, naprave pregled dojke te redovito idu na ginekološke preglede i, naravno, ako primijete bilo kakvu kvržicu na dojci, odmah da se jave svom liječniku – poziva Bertić.

Milica Carek, predsjednica Udruge žena liječenih od karcinoma dojke operirana je prije 21 godinu.

– Prošla sam kemoterapije, zračenja, a određeni broj godina naravno išla sam i na kontrolu, a idem još uvijek. Međutim, sada sam zdrava žena. Bit svega je na vrijeme otkriti zloćudnu bolest koju može svaka žena ako se redovito pregledava. Ako se dođe na vrijeme, izlječivo je – kaže Carek.

Sa svojom bolešću, karcinomom grla, izborila se i Javorka Pangerčić, inače pjesnikinja iz Bjelovara.

– Operirana sam prije deset godina i uvijek kažem da sam dobila deset godina na poklon. Na meni je kako ću te godine iskoristiti. Teško govorim, ali volim fotografirati, pišem pjesme i volim svog unuka Tina. Sve se odvijalo vrlo brzo, operacija je uslijedila brzo nakon što sam saznala. Ono što nisam znala je da ću teško govoriti i gutati, ali s tim se čovjek mora naučiti nositi i ne prepustiti se jer u životu ima toliko lijepih stvari kojima se vrijedi radovati – poručuje Pangerčić.

Požurite na bjelovarsku tržnicu jer tamo će vas dočekati prekrasni narcisi, ali ono što je najvažnije, poruke i iskustva pune nade.

Javorka Pangerčić i unuk Tin
Želimir Bertić

Milica Carek

PODIJELI S PRIJATELJIMA!