Sabolović: Pozivam sudionike konferencije da predlože vlastite prijedloge za bolji rad Galerije ‘Barutana’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što su bjelovarski branitelji danas održali konferenciju za medije o slučaju ‘Barutana’ (članak možete pročitati ovdje) s priopćenjem se opet oglasio Marin Sabolović, predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije koje prenosimo u cijelosti.

-Gospodin Jozo Trogrlić u svom je obraćanju iznio niz neistina, javno blateći mene osobno i moj rad nazivajući me “nikakvim povjesničarem već predavačem Geografije”. Autor sam dvije znanstvene monografije, deset znanstvenih radova, urednik četiri zbornika radova sa znanstveno-stručnih skupova i autor više desetaka stručnih članaka u magazinu Vojna povijest i Hrvatski vojnik u polju Domovinskog rata, diplomirao sam i doktorirao u polju Domovinskog rata i smatram neprimjerenim, nekorektnim i neistinitim iznošenje ocjena i dovođenje u pitanje mog obrazovanja u javnom prostoru, napose u organizaciji Odbora u okviru Grada Bjelovara, od osoba koje nemaju te ovlasti, i navedeno smatram klevetom. Nadam se da će nadležne institucije reagirati na prijetnje, od kojih je tek dio spomenut danas, a kojima smo kao Galerija izloženi od 25. ožujka. Nikada nisam izbačen niti iz jedne organizacije, a u svakoj od navedenih organizacija i dalje sam aktivan član. Osim što sam član Matice hrvatske u Bjelovaru, član sam u više organizacija civilnog društva, osnivač sam Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije i jedan od inicijatora osnivanja Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar, danas Galerije “Barutana 1991.”, koja je iz podrumskih prostorija prerasla u Galeriju upisana u Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj i koja djeluje na tri lokacije. Tijekom rada Društva vodio sam se izvrsnosti kao temeljnim načelom ispunjavajući sve uvjete, od kojih su mnogi bili zaista velik izazov, da bi ime iz domene muzejske djelatnosti opravdali i pravno. Unatoč tome što brojne organizacije rade s djecom bez potrebnih privola i kompetencija, Društvo je na samom početku rada tražilo potrebne suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i nadležna Agencija za odgoj i obrazovanje za provedbu izvanučioničke i terenske nastave. Aktivno sam sudjelovao u revitalizaciji Spomen područja “Barutana 1991.” i sav angažman, uključujući i cjeloviti povijesni sadržaj na Spomen području Barutana, ideje o postavljanju informativnih ploča i dodatnog sadržaja radio sam bez naknade – piše Sabolović i nastavlja.

Pivo i čaj nisu primjereni za ovu temu

-Prema braniteljima, od Konavala do Vukovara, uvijek sam imao pijetet, međutim svi mi živimo, pa tako i branitelji, sa svojim dobrim i lošim stranama, uspjesima i ograničenjima i kritiku trebamo doživjeti kao dobro, a ne kao zlo. Ni u jednoj objavi nisam naveo da je g. Crnomarić pijanac ili alkoholičar, da su branitelji anonimusi, a takav zaključak je rezultirao samostalnom slobodom urednika da, očito u duhu senzacije, sam izvede naslov članka bez obzira što ti termini u mojoj osobnoj objavi nisu korišteni i što se radi tek o mom statusu na privatnom Facebook profilu, što nije stav Galerije “Barutana 1991.” niti Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije. Nazivati nekoga pijancem, alkoholičarom nije korektno, bio hrvatski branitelj ili ne, i takve su riječi utužive. Ono što odgovorno tvrdim, i što sam na koncu i objavio, je da suradnja s Odborom za branitelje Grada Bjelovara nije urodila plodom unatoč dogovorenim obvezama nas kao korisnika Galerije i Odbora kao političkog tijela. Pozivi na piće, bilo kavu, čaj ili pivo, ne smatram primjerenim za ove teme, a kako ranije, tako i jučer opetovano dolaze isti pozivi “nađimo se na piću”, iz čega je proizašao i termin “birtija”. I dalje smatram da je primjerenije da, upravo apropo Domovinskog rata, sjednemo za stol u Galeriji ili u Gradu Bjelovaru i dogovorimo nastavak suradnje, nego da to rješavamo u birtiji.

Nisam upoznat niti s obrazovanjem g. Neseka, nikad s njim nisam razgovarao o njegovom obrazovanju, čak štoviše, poznavajući njegov ratni put i odlazak u Domovinski rat s 18 godina osobno bih zaključio da ima stečeno srednjoškolsko obrazovanje, ali i članovi Društva za očuvanje vojne tradicije su hrvatski branitelji, različitih profila i struka, ne vjerujem da bi takav stav našao na odobrenje kod njih samih, čije mi je mišljenje na koncu najvažnije.

Pozivam sudionike konferencije da predlože konkretne ideje

Ono što smatram je da Domovinski rat iz dnevnopolitičke mora konačno prerasti u povijesnu temu, a povijesnim temama mogu se baviti samo za to specijalizirane osobe i organizacije. Ako je takav stav proizvod navedenih zaključaka, a taj stav ne skrivam, u tom slučaju moram naglasiti da stručnu i znanstvenu analizu, kako Domovinskog rata tako i obradu muzejskih predmeta proizašlih iz te povijesne epohe, mogu provoditi samo i isključivo za to kompetentne osobe, koje mogu biti i jesu hrvatski branitelji sa za to stečenim zvanjem.

Pozivamo sve sudionike konferencije za medije da po prvi puta, dobro čitate, prvi puta predlože svoje konkretne i izvedive ideje za bolji rad Galerije “Barutana 1991.” i da nam se pridruže na budućim radnim akcijama, takvim pristupom zasigurno ćemo pozitivno utjecati na zajednički cilj i misiju, a to je očuvanje vrijednosti i digniteta Domovinskog rata. Hoćemo li zatražiti produljenje ugovora ili ne ne ovisi o meni već o članovima Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, ali taj odnos isključivo je temeljen na dvije ugovorne strane – Gradu Bjelovaru kao najmodavcu i Društva kao najmoprimcu.

Na koncu, iz svega je razvidno da je stožerni general Petar Stipetić tek kolateralna žrtva, stoga, glavna tema i razlog ovog sukoba, a koja se pojavljuje tek usput u svim dosadašnjim objavama, i u ovom se slučaju našao, nezasluženo, tek na kraju – zaključio je Sabolović.

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!