Vrijedni osnovnoškolci iz Ivanske snimili dokumentarni film o književniku Đuri Sudeti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Osnovnoj školi Ivanska jednostavno ne može ponestati ideja, a ona najnovija vezana je za njihovog sumještana Đuru Sudetu. Naime, ususret 120. obljetnici rođenja Đure Sudete učenici 8. razreda škole počeli su snimanje dokumentarnog filma o tom poznatom zavičajnom književniku. Voditeljice projekta “Sudetinim stazama” su knjižničarka Tanja Nađ i učiteljica Katica Šarlija. Koliko su posla do sada odradili te što još predstoji, ali i kada će biti premijera filma, sve to otkrit će nam učenici koji su na filmu i radili.

– Za one koji ne znaju, Đuro Sudeta rodio se u Staroj Plošćici, u općini Ivanska, 10. travnja 1903. godine. Umro je u ranoj dobi svog života od svega 24 godine, 30. travnja 1927. godine. Iako je živio vrlo kratko, iza sebe je ostavio brojne pjesme i fantastičnu pripovijest “Mor” kojeg mi osmaši danas imamo i za lektiru – rekla je učenica Lucija Žalac.

S obzirom na to da se Sudetu pomalo zapostavilo kao književnika, Osnovna škola Ivanska odlučila je to promijeniti.

– Sudeta je dugo godina bio pomalo zapostavljen i zaboravljen književnik, no zato mi danas činimo sve da se to više nikada ne bi ponovilo. Tako da smo u ovoj školskoj godini u OŠ Ivanska odlučili provesti projekt “Sudetinim stazama” kojim obilježavamo 120. godišnjicu rođenja našeg zavičajnog književnika Đure Sudete – dodaje Lucija.

Jedna od aktivnosti upravo je snimanje dokumentarnog filma, a gdje su sve bili kako bi prikupili potrebne podatke, zna Matej Erdec.

– U potrazi za tragovima koje je Sudeta ostavio iza sebe, obišli smo razna mjesta gdje je on proveo svoj život. Počeli smo u Župnoj kući u Staroj Plošćici gdje smo u matičnim knjigama pronašli podatke o njegovoj obitelji i krštenju. Zatim smo u arhivi Grada Zagreba zavirili u školske imenike, posjetili smo i školu u Virju gdje je Sudeta i sam radio, a potražili smo i njegov grob u Koprivnici – kaže Matej.

Upoznali su učenici i učitelja koji je nekada radio u Staroj Plošćici.

– Upoznali smo učitelja Juricu Centnera koji je davne 1967. godine radio u školi u Staroj Plošćici, a postavio je prvu spomen ploču na rodnoj kući Đure Sudete. Isto tako, istražili smo sve o postavljanju Sudetine biste 1991. godine u Staroj Plošćici – dodaje.

U bjelovarskom Gradskom muzeju čak su pronađena Sudetina pisma, priča Matej.

– U Bjelovaru, u Gradskom muzeju, pronašli smo i Sudetina pisma, a u Narodnoj knjižnici Petar Preradović saznali smo na koji način oni čuvaju ime i stvaralaštvo Đure Sudete. Posjetili smo i bjelovarski arhiv gdje smo istražili Sudetino obiteljsko stablo. Ovo je samo kratko i osnovno izdvojeno, bilo je u našem istraživačkom projektu puno toga, ali bilo bi previše sada sve izdvajati – rekao je Matej.

Za obljetnicu škola je pripremila poseban program, a što ćemo moći vidjeti i čuti, otkriva učenica koja je i sama iz Stare Plošćice Karla Kobra.

– S obzirom na to da i sama dolazim iz rodnog mjesta Đure Sudete, jako mi je drago što sam uključena u ovaj projekt jer želim što više upoznati njegov život. U mom se selu nalazi pjesnikova bista, a svake godine godine se uz brojne sadržaje i aktivnosti održavaju Dani Đure Sudete. Iako je za vrijeme korone sve malo stalo, zato se za okruglu obljetnicu koja nam slijedi planira velika svečanost čiji je nositelj naša škola. Osim nastupa školskog zbora koji će pjevati dvije uglazbljene pjesme Đure Sudete, nastupit će i mali recitatori iz Stare Plošćice, a bit će tada i premijera našeg dokumentarnog filma – navodi Karla.

No, ni to nije sve.

– Jako smo ponosni što smo upravo mi kao škola potaknuli kazalištu predstavu “Razgovor sjena” koju će izvesti glumci Goran Grgić, pravak drame HNK i Ivan Ožegović, diplomirani glumac i naš bivši učenik – rekla je Karla.

Osim svih navedenih aktivnosti izvan škole, provedene su neke i unutar škole, kaže Lucija.

– Osim svega što smo nabrojali, u školi smo proveli likovno-literarni natječaj na temu “Ruke” što je ujedno naslov poznate Sudetine pjesme. Prikupljeno je mnogo radova, a povjerenstvo će izabrati najbolje koji će biti proglašeni i nagrađeni na proslavi Sudetine obljetnice. Ne smijemo zaboraviti spomenuti da su voditeljice projekta knjižničarka Tanja Nađ i učiteljica Katica Šarlija, a suradnici su naravno i ostali učitelji naše škole koji su se uključili u provedbu svih navedenih aktivnosti – kaže Lucija.

Posebno treba naglasiti da se ovakav način učenja učenicima itekako svidio, priča nam Karla.

– Nas učenike jako raduju ovakve aktivnosti koje uključuju izlazak iz prostora škole jer smo na taj način puno više naučili umjesto da smo samo sjedili u razredu i slušali neka dosadna predavanja o Sudeti – kaže Karla.

– Pozivamo sve čitatelje portala Klikni.hr da nam se pridruže u društvenom domu u Ivanskoj gdje će se 4. travnja s početkom u 18 sati održati svečanost obilježavanja 120. godišnjice rođenja Đure Sudete – pozvao je Matej.

Ovakav poziv nemoguće je odbiti tako da se svakako vidimo! Još moramo posebno pohvaliti entuzijazam Osnovne škole Ivanska koja je jedna od škola koja neprestano, kroz nove sjajne projekte, animira djecu za književnost i pisanu riječ. Hvala im na tome.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!