Slatka mađarska remekdjela u knjizi za koju je zaslužno sedam čudesnih žena!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Na svjetlo dana izašla je knjiga Zajednice Mađara Daruvar u kojoj se mogu pronaći mađarski kolači, torte i deserti. Knjiga je nazvana “Remek djela mađarskog slastičarstva”, a svaka slastica uz sebe nosi i priču o njezinom nastajanju.

– Ideja o ovoj zanimljivoj knjizi nastala je sasvim spontano. Vrlo često boravimo u Budimpešti i tijekom jednog našeg posjeta, sjedili smo na Ribarskoj tvrđavi, i imali, kako se kaže, Budimpeštu na dlanu. Dogodilo se da smo tamo bili u vrijeme Mađarskog dana državnosti, u kolovozu. Tada imaju zanimljivu manifestaciju gdje biraju tortu države. Svake godine to su lude i jedinstvene slastice, a plus je to što mi degustiramo uvijek i ono što Mađari redovito nude u slastičarnicama – rekla je Snježana Sabo, predsjednica Zajednice Mađara Daruvar.

U razgovoru s Rebekom Toth, stipendisticom mađarske Vlade koja živi u Daruvaru, Sabo je pomislila zašto Hrvatska nema nešto slično gdje bi mogla pokazati bogatstvo mađarske gastronomije.

– Ljudi zaista ne znaju kako je nastala Doboš torta i koja se priča krije iza nje, kako je nastala Esterhazi torta, Žerbo i slično. Ima pregršt recepata iza kojih su predivne priče. Tako smo krenule i danas smo sretne što imamo našu malu knjigu od 80 stranica u rukama. Svi kolači su jestivi, recepti prilagođeni svima odnosno autentični, a stari i preko sto pa do 150 godina što znači da u sebi nemaju modernih aditiva – dodaje Sabo.

Kako je rekla Sabo, slastice u knjizi peklo je u daruvarskim kuhinjama čudesnih sedam žena – Ivana Coha, Aleksandra Sabo Budimlija, Sandra Kovač, Juliška Plehati, Rebeka Toth, Mira Coha i Snježana Sabo.

– Tu se misli na moje otkačene prijateljice, članice i obitelji jer u priči je sudjelovala i moja sestra. Sve one prihvatile su biti dio ovog ludog projekta. Zašto ludog? Zato što su doslovno dobile recept i morale po njemu peći. Nisu imale vremena za probu već kako ispadne, ispadne. No, svima su slastice ispale fenomenalne i one su oduševljene – rekla je Sabo.

Radi se o ozbiljnom projektu koju je financiran zahvaljujući jednom natječaju mađarske Vlade na kojem je Zajednica Mađara Daruvar uspješno prošla.

– Angažirali smo profesionalnog fotografa i tijekom jedne čitave subote odradili posao. Htjela bih istaknuti da je sav pribor vlasništvo mojih kreatorica, samih slastičarki. Tako da su neki bili i vrlo emotivni kada su vidjeli fotografije jer radi se o starinskim servisima kojih se sjećamo iz vitrina naših baka – navodi.

To je tek prva od tri planirane knjige.

– Spontano se dogodilo da su to slastice. Imamo u planu napraviti tradicijska jela Mađarske gdje će biti baza etnografska baština. Bazirale bi se po regiji i po specifičnostima pojedinog područja, a to preslikale na područje Mađara u Hrvatskoj. Treća knjiga bi bila običaji te posebni datumi u životima mađarskih obitelji i pojedinaca – rekla je Sabo.

Cijela knjiga o slasticama rađena je otprilike godinu dana. Sabo kaže da je bilo posla, a morale su dobiti i određene suglasnosti i dozvole za korištenje recepata.

Večeras s početkom u 19 sati u Galeriji saveza Čeha u Daruvaru je i promocija same knjige “Remek djela mađarskog slastičarstva”.

– Imat ćemo goste iz veleposlanstva Mađarske, a dolazi nam i Robert Janković, naš saborski zastupnik za mađarsku nacionalnu manjinu. Vjerojatno će u društvu biti i Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku nacionalnu manjinu. Plus jedan mladi umjetnik Alexander Gustovarec koji će nam se predstaviti u glazbenom dijelu. Svekolikom puku obratit ćemo se Rebeka Toth i moja malenkost. Za kraj moram reći hvala mom otkačenom timu, mojim ludim ženama koje su pekle kolače – zaključila je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!