Prijepori u Višnjevcu: Zašto je župnik mještanima uzeo ključ kapelice?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što se to događa u Višnjevcu? Ovo je prva misao svih onih koji su na jednoj društvenoj mreži čitali prepisku mještana Višnjevca, naselja na području općine Veliko Trojstvo, o situaciji u tamošnjoj kapelici. Naime, kako se može iščitati iz komentara, velikotrojšćanski župnik oduzeo je ključeve kapelice mještanima što je izazvalo negodovanje dijela tamošnjih vjernika.

Nema šalabajzanja

-Nakon više od 300 godina, naš župnik nam je oduzeo ključ naše kapelice i pravo da ju za svaki blagdan uredimo i očistimo jer, kako on kaže, neće da mu netko šalabajza po kapelici. Dvije žene 20 godina uređuju našu kapelicu s puno ljubavi i veselja, a sad se osjećamo povrijeđeno i jadno – stoji, između ostalog, u objavama na društvenoj mreži. Ovu situaciju komentirao je mještanin Višnjevca Antun Mirović čija je obitelj dugi niz godina čuvala ključ kapelice, no sada je, kaže, svoj ključ dao majstorima koji kapelicu obnavljaju.

– Žene su redovito održavale i čistile kapelicu, no prošlog petka je župnik našoj zvonarki nakon jedne sahrane oduzeo ključ. Zaista mi nije jasno zašto je tome tako. Po kapelicama nema nikakvih vrijednosti pa ne vidim koji bi bio razlog. Osim toga, ključ nije oduzet mještanima nijednog drugog sela gdje postoji kapelica. Žene koje uređuju kapelicu su tužne, osjećaju se loše zbog toga, no ja želim riješiti ovaj problem. Naime, vidim da bi župnik koji je na područje naše župe stigao prošlog kolovoza želio uspostaviti autoritet, no to treba napraviti na komunikativan način – komentirao je Mirović.

Ključ je u selu

Što se točno događa u Višnjevcu, upitali smo i prozvanog župnika Mateja Žugaja.

– Meni se još nitko nije obratio oko ovog problema. Želim naglasiti kako ni od koga nisam doživio zlu namjeru. Dapače, svi su me lijepo primili otvorenih vrata i otvorenog srca. Što se tiče ključa, ja taj ključ nemam. Uobičajeno je da ključ ima netko s područja župe, a tako je i u Višnjevcu. Ja kao svećenik ne mogu govoriti o imenima, no jedna osoba ondje ima ključ i svi mještani znaju gdje se taj ključ nalazi. Drugi ključ je zbog radova na kapelici predan izvođaču radova, a kod majstora će ostati dok radovi ne budu dovršeni. Mijenjali smo krov, a sada je na red došlo i unutarnje uređenje – pojasnio je župnik dodavši kako, koliko je njemu poznato, u Višnjevcu postoje dva ključa od tamošnje kapelice.

-Ključ uvijek mora biti u selu. Recimo, kada netko od mještana premine, u tom se slučaju može pozvoniti. Svako selo ima svoj ključ od svoje kapelice, a u Višnjevcu je sada specifična situacija zbog radova – kazao je župnik Žugaj naglasivši kako se svatko tko ima kritike i prijedloge može obratiti pastoralnom vijeću koje će sljedeći tjedan održati sastanak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!