Učenici IV. OŠ Bjelovar slušali o opasnostima na internetu, a odradili su i svoj prvi intervju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Učenici IV. Osnovne škole Bjelovar ovih su dana imali uzbudljiv dan u školi. Naime, zainteresirana lica 23 učenika drugog razreda imala su prilike saznati čari radijskog svijeta, ali i podsjetiti se na opasnosti koje “vrebaju” u medijima, osobito na internetu.

Predavanje je održala novinarka Alfa radija Doris Aleksić koja je, govoreći o opasnostima u medijima, ukazala na sve češće prisutan pojam “cyberbullyinga”. Teorijskim rječnikom rečeno, cyberbullying je virtualno zlostavljanje, elektroničko nasilje kao svako namjerno, ponavljano i agresivno ponašanje pojedinca ili skupine ljudi uporabom informatičkih i/ili telekomunikacijskih sredstava, čija je namjera oštećivanje ili zlostavljanje drugih.

Učenici su uspješno povezali novinarski posao sa spomenutom temom jer su, nakon ispunjenog upitnika, jedni druge intervjuirali i tako među sobom saznali različite odgovore. Zadatak je bio odgovoriti na jednostavna pitanja poput “Moja najdraža boja je” ili “Moj najdraži slatkiš je”, s ciljem ukazivanja na ljepotu različitosti mišljenja, koja je prečesto prvi okidač prema vrijeđanju. Razgovarali su i o opasnostima koje se kriju tijekom igranja igrica s nepoznatim osobama.

Sve navedeno učenici su odlično usvojili.

– Predavanje je bilo jako dobro osmišljeno i pripremljeno. Učenici su se još bolje upoznali i saznali neke nove informacije jedni o drugima. Osvijestili su kako je važna zaštita podataka na internetu te, iako na internetu postoje razni korisni i zanimljivi sadržaji, postoje i oni koji nisu primjereni za djecu. Važno je što ranije razgovarati s učenicima o negativnim stranama interneta jer sve ranije i sami učenici koriste društvene mreže, viber grupe i razne online aplikacije. Imali su i priliku biti novinari i intervjuirati jedni druge što ih se najviše dojmilo – rekla je njihova učiteljica Sanja Pavin.

– Učenici su bili divni, pažljivi i vrlo zainteresirani za predavanje. Uzbuđenje je posebno vladalo za vrijeme međusobnih intervjua kada su imali prilike osjećati se kao pravi mali novinari. Iako smo govorili o temi koju valja stalno iznova ponavljati, odnosno cyberbullyingu, većina njih znala je kako se djeca njihove dobi trebaju ponašati na internetu. Rekli su mi da mnogi imaju aplikaciju “Snapchat” te da slobodno vrijeme vole provoditi igrajući igrice, ali su i priznali da su pritom vrlo oprezni te samo prihvaćaju zahtjeve svojih prijatelja. Bilo mi je drago čuti da tako malo, opet imaju tako velika i pametna razmišljanja – rekla je Doris Aleksić.

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!