Igrice Viktoru donijele najbolji plasman u daktilografiji koji je ikada ostvario neki hrvatski učenik

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Viktor Matraković, učenik trećeg razreda bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole, državni je prvak u daktilografiji. No, to nije jedini uspjeh s kojim se Viktor može pohvaliti jer je na nedavno održanom državnom natjecanju obranio prošlogodišnju titulu . Isto tako, na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu osvojio je peto mjesto što je ujedno najbolji rezultat na svjetskom natjecanju koji je osvojio neki hrvatski učenik u povijesti tog natjecanja koje se održava od 1995. godine.

– U Državnom natjecanju postoje dvije kategorije, jedna je prijepis od deset minuta, a druga je audio transcript koja traje 15 minuta. U prijepisu od deset minuta uspio sam napisati 5650 znakova što je bilo prvo mjesto s tisuću znakova više od drugoplasiranog. To je sjajno. U drugoj kategoriji uspio sam u minuti napisati 300 znakova i tako osvojiti treće mjesto – kaže Viktor.

Tijekom vježbanja, kaže, uglavnom vježba pisanje.

– Prvenstveno se vježba pisanje na različite načine, a najčešće koristim stranicu Hrvatskog stenografskog društva te stranicu Intersteno za vježbanje. Za audio diktat postoji jedan softver koji se također može pronaći na stranici HSD-a. Dobije se diktat od 15 minuta pa svi mogu pokušati napisati što više toga u tom vremenskom roku – dodaje.

Viktor je svoj talent otkrio na vrlo jednostavan način.

– U ranoj dobi svog života počeo sam igrati igrice, a s vremenom sam shvatio da baš brzo pišem za svoju dob. Moje rezultate su vidjeli i profesori te bili oduševljeni. Probali smo moju razinu znanja podići za ljestvicu više, na početku sam mogao napisati 4000 znakova, ali sada je to već 5600 što je vrlo dobro – navodi Viktor.

Viktorova mentorica iz kompjuterske daktilografije Marija Dušek za njega ima samo riječi hvale.

– Moram reći da je Viktorov uspjeh stvarno izniman za što je, naravno, on najzaslužniji. Vrijedan je, predan, marljiv i to se vidi – kaže.

Mentorica je istaknula prednost igranja igrica u pedagoške svrhe o čemu je svojevremeno radio istraživanje pokojni profesor na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu Milan Matijević. Ta prednost pokazala se i na Viktorovom primjeru.

– Ima nešto dobro i u igranju igrica, razvija se spretnost, motorika, posebno za neka određena zanimanja u budućnosti poput stomatologije ili slično – dodaje.

Viktor već sada ima velike ambicije za sljedeća natjecanja.

– Nadamo se da ćemo osvojiti prvo mjesto na Svjetskom i Državnom natjecanju iduće godine i da ću biti još bolji – zaključuje.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!