Učenici biraju besplatne pripreme za maturu u školi, a evo koliko se plaćaju privatni sati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pripreme za državnu maturu u punom su jeku. Učenici oštre umove, a profesori daju sve od sebe kako bi još jedna generacija maturanata bila spremna za najvažniji ispit u životu. Idealna prilika da se jedan dio priprema provede su i proljetni praznici pa smo tako baš za vrijeme istih zatekli učenike Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje kako se pripremaju za ispit matematike.

– Što se tiče matematike svaki tjedan imamo jedan nastavni sat, dopunsku nastavu ili dodatnu pripremu za državnu maturu. Za vrijeme zimskih i sada proljetnih praznika, učenici koji mogu i žele, dolaze na pripreme iz matematike. Radimo gradivo koje oni traže i koje im možda malo manje ide dobro, a rješavamo i probne ispite koji su stavljeni na stranicu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja – rekla je Blaženka Orct, profesorica i ispitna koordinatorica.

Profesorica je zadovoljna angažmanom učenika, a gotovo svi gimnazijalci odazovu se pripremama.

– Gimnazijalci nekada dolaze skoro sto posto, ovisno kako su zauzeti sa svojim ostalim obavezama. Kod tehničara za računalstvo manji je odaziv zato što oni državnu maturu u pravilu niti ne moraju položiti, no ima onih koji misle studirati pa dolaze na pripreme. Jako sam zadovoljna s njima, stvarno se trude i žele i zalažu za uspjeh koji žele potići na državnoj maturi – rekla je.

Inače, gimnazijalci Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje imaju stopostotne rezultate na državnoj maturi.

– Nemamo problema s niti jednim od tri obavezna predmeta. Izborni predmeti možda jesu teži i zahtjevniji, ali njih učenici sami biraju pa se za taj oblik priprema snalaze sami. Smatram da su za obavezne predmete dovoljne pripreme za državnu maturu u školi, a oni roditelji koji imaju financijske mogućnosti naravno da će izdvojiti još dodatne sate za svoje dijete, posebno iz izbornih predmeta – dodaje.

Svi oni koji žele zaviriti dublje u džep, trebaju izdvojiti barem 200 eura ili 1500 kuna i to za otprilike devet dana privatnih priprema.

Uspjeh priprema najbolje se vidi nakon dobivenih rezultata kada se svi rado sjete brojnih sati koje su proveli pripremajući se.

– Jako smo sretni i zadovoljni, doista prolazimo sve ono što se na ispitima može pojaviti – rekla je Orct.

Pripreme za državnu maturu pozdravlja i gimnazijalac Marko Poplašen.

– Pripreme za državnu maturu jako su dobre za svakog maturanta koji planira pisati ispite jer, prije svega, one su besplatne, a osim što testirate svoje znanje, možete ga i unaprijediti. Profesori su vrlo pristupačni i objasne nam sve što nas zanima. Pripreme su dosta koriste, posebno iz matematike, barem za mene osobno jer čine mi se najučinkovitije. No, možda je to zato što mi matematika najbolje ide – rekao je Marko.

Marko razmišlja i o dodatnim pripremama za državnu maturu.

– Svakako dodatan rad neće biti na odmet konačnom rezultatu koji će biti vidljiv nakon ispita, tako da planiram ići i na neke dodatne pripreme. Od izbornih predmeta mislim ići na ispit “Politike i gospodarstva”. Iako iz tog predmeta ne možemo imati pripreme u školi, uvijek ima kolega iz škole koji su prije polagali pa se lako mogu nabaviti materijali – kaže Marko.

Podsjetimo da klasične pripreme za državnu maturu nema bjelovarska Gimnazija.

– Mi nemamo potrebu za organiziranjem takvih priprema već se to svede na individualne konzultacije s predmetnim profesorima. Profesori rade dodatno, po potrebi, dogovaraju se s učenicima i to samo s nekima jer nemaju svi potrebu za time. Sve što je bazirano na pitanjima državne mature, to se kod nas odradi na redovnoj nastavi. Naravno, vrlo je važan individualan rad učenika kod kuće – rekla je ravnateljica Tanja Mamić.

One klasične pripreme već tradicionalno provodi Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar.

– S pripremama smo krenuli još početkom školske godine, djelomično online, a djelomično u školi. Ustvari na taj način strukovnjaci nadoknađuju dio gradiva i satnice za gimnazijski program jer je državna matura ipak prilagođena gimnazijalcima. Mi imamo besplatne pripreme za obavezne predmete – kaže ravnateljica Nataša Vibiral.

Inače, još su moguće i promjene i odjave ispita i to sve do 2. svibnja. Cjeloviti kalendar državne mature 2023. s točnim početkom, završetkom i trajanjem svakog ispita moguće je pronaći na stranicama NCVVO-a.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!