Od stotinjak članova ‘Dara Bilogore’, samo dvoje živi od poljoprivrede!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Voćarsko-povrtlarska udruga Dar Bilogore postoji već 12 godina i okuplja stotinjak članova. Ipak, samo dvoje ih od poljoprivrede živi, a u posljednje vrijeme nema ni novih nasada.

-Nažalost nemamo novih nasada u posljednje tri godine izuzev što sam ja širio šljivik i proširio ga za još jedan hektar – rekao je na redovnoj skupštini udruge predsjednik Nenad Horvat.

Dijelom je tako zbog godina članova udruge, dijelom i zbog problema s kojima se suočavaju. Ova godina im pri tome nikako ne ide na ruku.

-Vremenske prilike su katastrofa. Za voćare su izuzetno teške. Kod mnogih voćnih vrsta oprašivanja uopće nema jer je kiša i pčele ne lete. Cvatnja ima ograničeno vrijeme i kada to prođe pitanje je koliko će cvjetova uopće biti oprašeno – navodi teško stanje Dražen Cerjanec iz nekadašnje savjetodavne službe,

Tu se ništa ne može napraviti. Ipak, pravodobnom prihranom voćari mogu osnažiti voćke i zaštititi ih od nepogoda poput mraza pod uvjetom da nije prejak, a voćari, ali i uzgajivači povrća su pri tome sve skloniji poslušati stručne savjete.

-Proizvođači povrća su se odmakli od starih navika i uvijek su spremni poslušati savjete pogotovo jer smo zbog restriktivnih mjera zbog boleština imali dužu pauzu. Proizvođači danas moraju pratiti trendove, potrebni su im novi preparati jer moraju osigurati proizvode koji su sigurni za uporabu – ističe Nataša Mužević koja je održala predavanje o zaštitnim sredstvima.

Što se same udruge tiče osim što organizira stručna predavanja, svojim je članovima kroz širenje na zadrugu olakšala i plasman jer su ušli u vrtićke i školske kuhinje.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!