Županijski pročelnik u Bruxellesu: ‘Dižemo iznos poticaja za mlade poljoprivrednike’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bruxellesu je održana konferencija ‘Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede’ (članak možete pročitati ovdje) na kojoj je sudjelovao i pročelnik Bjelovarsko-bilogorske županije za poljoprivredu Zlatko Pavičić. 

-Drago mi je da sam imao priliku sudjelovati na konferenciji i zanimljivoj panel raspravi o poljoprivredi u zgradi Europskog parlamenta. Drago mi je da su s nama bili i poljoprivrednici i da smo svi mogli iz prve ruke vidjeti kako neke stvari funkcioniraju – kazao nam je pročelnik Pavičić i nastavlja. 

Odskočna daska 

-Fondovi iz EU su važni za našu poljoprivredu i mi ih u BBŽ-u maksimalno koristimo. Imamo u županiji 11 tisuća OPG-ova, a izravna plaćanja koja dobiju pri samoj prijavi poticaja su značajna sredstva koja pomažu njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji kako bi naš ruralni kraj, slikoviti rečeno, disao. Osim izravnih poticaja tu su i sredstva iz EU kroz različite mjere, poput mjere 6.1. za mlade poljoprivrednike, mjera 6.3. za mala poljoprivredna gospodarstva koje je konzumiralo iznimno mnogo poljoprivrednika u našoj županiji i to je sigurno jedna velika odskočna daska – kazao je Pavičić i dodaje. 

-Ako uzmemo u obzir 15 ili 20 tisuća eura gdje dobijete sto posto bespovratno, to je zaista velika odskočna daska za mala poljoprivredna gospodarstva, ali i velike farme su se tako sagradile na području naše županije kao što su se  i kupili strojevi gdje se dobivalo 50 posto bespovratnih sredstava. To je, između ostalog, tih deset godina hrvatske poljoprivrede u Europskoj uniji i stvarno veliki obol našoj poljoprivredi. 

Potaknuti mlade da ostanu u poljoprivredi

-Naši poljoprivrednici se javljanju na te fondove, mi kao Županiji im sufinanciramo izradu projekata. Veseli me da kroz trenutačnu zajedničku poljoprivrednu politiku, iznos koji je do sada bio 50 tisuća eura, će biti podignut na 70 tisuća eura po pitanju mladih poljoprivrednika. Jer moramo uzeti u obzir da u našoj županiji samo pet posto nosioca OPG-a su visokoobrazovani mladi ljudi. Tako da će te mjere, vjerujem, potaknuti mlade obitelji da ostanu u ruralnom kraju i bave se poljoprivredom i što je sam eurozastupnik Ressler rekao, vičniji su samoj digitalizaciji i modernijim pristupima po pitanju poljoprivredne proizvodnje. Znači ta digitalizacija u poljoprivredi je prije 15 godina bila nešto sasvim strano, a sada imamo dronove koji tretiraju određene kulture i to nam sada lagano dolazi kao i još mnogo toga novoga – istaknuo je Pavičić.  


PODIJELI S PRIJATELJIMA!